Norges beste kokkekunstner

Bjørn Cameron Alexander gikk fredag helt til topps under NM i kokkekunst under Den Norske Matfestivalen i Ålesund. Han mottok også Kongepokal for sine prestasjoner.
Redaksjonen
28 August 2004 - 00:29

Årets NM i kokkekunst var tildelt Kongepokal, ettersom det i år er 15. året at dette prestisjefulle NM arrangeres. Det er fire år siden sist mesterskapet var satt opp med Kongepokal.

Norgesmesteren er oppvokst i Drøbak, men jobber til daglig som kjøkkensjef ved Flavours i Oslo. Hans meny falt best i smak under NM som gikk over to dager. Alexanders medhjelper under konkurransen var Jan Egil Holter.

Gunnar Hvarnes fra Larvik ble nummer to. Han er soussjef ved Restaurant Annen Etage i Oslo. Hans medhjelper under NM-finalen var Marita Andersern.

Tittelforsvarer Geir Skeie, fra Fitjar i Hordaland, klarte bare nesten å gjenta bragden fra i fjor. Han endte til slutt på bronseplass. Skeie arbeider som kokk ved Mathuset Solvold i Sandefjord. Han hadde med seg Synnøve Bjørhovde som medhjelper.

Kyndige dommere
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Dommerpanelet består av profilerte nordiske kokker:
· Harald Osa, Holmenkollen Restaurant, Oslo og Oro Bar & Restaurant, Oslo
· Lasse Lundqvist, Finland
· Gissur Gudmundsson Island, president i den nordiske kokkelauget NCA
· Johan Slettvåg Hoel, Rauma videregående skole
· Odd Ivar Solvold - tredobbelt norgesmester i kokkekunst, Mathuset Solvold, Sandefjord

Finalistene under årets NM ble tatt ut blant 42 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierpodiet var det:

- Børge Brekke, kokk ved "Neptun Restauranter," Bergen. Oppvokst i Os.
- Jørn Andrè Dahl, kjøkkensjef ved "De Fem Stuer," HPH Rica, Oslo. Bosatt på Leirsund (Akershus). Oppvokst i Oslo.
- Kari Innerå, kokk ved "En smak av Oliven," Harstad. Oppvokst på Ibestad (Troms).
- Siv Hilde Lillehaug, kokk ved "Nordland Fiskerifagskole," Gravdal (Lofoten). Oppvokst i Vågan og bosatt i Henningsvær (Lofoten).
- Kenneth Løken, soussjef ved Klækken Hotell, Hønefoss. Oppvokst i Herøy (Møre & Romsdal).
- Øystein Vallestad Næss, soussjef ved Quality Hotell Edvard Grieg, Bergen. Oppvokst i Bergen.
- Morten Overgård Svendsen, kjøkkensjef ved "Bryggen Gastronomi," Trondheim. Oppvokst i  Steinkjer.
- Thomas S. Tangen, kokk ved "Restaurant Victor," Oslo. Oppvokst i Lørenskog (Akershus).
- Kim Valstad, Hotel Bristol, Oslo. Oppvokst i Tønsberg. Bosatt i Stavanger.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her