Norsk alkopolitikk best i test

Viser at politikken virker, mener norske forskere.

Forskere fra USA har kåret norsk alkoholpolitikk til best i test. Forskerne ved New York Medical College har studert fem områder i alkoholpolitikken i 30 land. Ut fra dette er de laget en indeks som forskerne mener kan måle landenes alkoholpolitikk, skriver Aftenposten.

De fem kriteriene er alkoholens tilgjengelighet, den sosiale konteksten alkohol blir brukt i, alkoholpriser, reklame for alkohol og regler for promillekjøring.

Sammenlagt scorer Norge høyest av samtlige land i undersøkelsen. På kontekst og reklame får den norske politikken full pott. Resultatene i studien viser også at jo høyere score landene fikk på indeksen, desto lavere var alkoholkonsumet.

- Undersøkelsen bør brukes til å ivareta de gode sidene av norsk alkoholpolitikk, og slå bena under kunnskapsløs retorikk fra liberale politikere, mener klinikksjef Ola Jøsendal ved Bergensklinikkene, et regionalt og nasjonalt kompetansesenter innen rusfeltet.

- Resultatene viser at hvis politikerne tør bruke upopulære tiltak i alkoholpolitikken, får man en mye bedre folkehelse, sier Jøsendal til avisen.

Bak Norge følger Polen, Island og Sverige. Men undersøkelsen er ikke uten svakheter. For eksempel er ikke det uregistrerte forbruket tatt med.

- I Norge regner vi for eksempel med at det uregistrerte forbruket er på mellom 25 og 30 prosent, sier forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), Sturla Nordlund, til Aftenposten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen