Norsk øl i egen forening

Norske bryggerier samles nå under det gamle navnet Den norske Bryggeriforening. - Bryggeriene er under stort press fra utlandet og vi skal jobbe for å bevare norsk bryggeriindustri og ølkultur, sier direktør Helge Hasselgård.
Redaksjonen
01 Juli 2005 - 02:00

- Vi tar tilbake navnet som foreningen fikk da den ble stiftet i 1901, og vi skal arbeide for store og små ølprodusenter i hele landet. Det skjer mye spennende innen internasjonal ølproduksjon, og vi har mye å jobbe med, sier direktør Hasselgård i Den norske Bryggeriforening til Newswire.

I 1988 gikk Bryggeriforeningen sammen med mineralvannindustrien om en felles forening, og har siden den gang ivaretatt interessene til produsenter av både øl og mineralvann. Når foreningen nå skifter navn, fra Bryggeri- og mineralvannforeningen (BROM) til Bryggeriforeningen, innebærer det at den igjen bare skal representere bryggeriene her i landet.

- Det er viktig at bryggeriene står sammen som én bransje, medlemmene er enige om at de har felles grunnleggende interesser.

Under press
Helge Hasselgård sier at økt salg av importert øl, vin og brennevin er en utfordring. Det samme er den store grensehandelen og smuglingen av øl.

- Derfor skal vi fortsette å jobbe for å få ned ølavgiften og gi norske ølprodusenter gode rammevilkår slik at vi kan opprettholde en levedyktig bryggeriindustri i Norge. Som alkoholprodusenter har vi også et særlig samfunnsansvar som vi er bevisst.

Hasselgård sier foreningen skal være i konstruktiv dialog med myndigheter og andre interessenter om de utfordringer som er knyttet til dette.

Da Bryggeriforeningen ble stiftet i 1901, hadde den 45 medlemmer. Nå er tallet nede i fem. Mye har skjedd i norsk bryggerinæring siden den gang.

Store og små
Den internasjonale trenden er at færre og større bryggerikonserner dominerer, samtidig som det vokser fram små nisjebryggerier.

- Det ser ut til at utviklingen er den samme i Norge, og foreningen er åpen også for de nye, mindre ølprodusentene. Nisjeproduksjon i mat og drikke vil bety mer i årene som kommer, der fokus kan være på lokale spesialiteter eller særegen vare som skiller seg ut, sier Hasselgård.

Han tror at Norge vil få flere små bryggerier fremover, men konkurransen blir fortsatt tøff for alle aktører.

Den norske Bryggeriforenings medlemmer pr 1.juli 2005 er:

Aass Bryggeri
Berentsens Brygghus
Hansa Borg Bryggerier
Macks Ølbryggeri
Ringnes
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her