Norsk prisvinner

Et norsk fiskeprosjekt og den franske kokken Anne-Sophie Pic er årets prisvinnere av Kungsfenan
Redaksjonen
21 Juni 2007 - 09:00

Norsk, internasjonal innsats som i over 30 år har arbeidet for å hjelpe verdens kystland med å forvalte sin fiskebestand, deler i år Kungsfenan The Swedish Seafood Award, med en som mange anser å være verdens fremste, kvinnelige kokk med fisk som spesialitet.
 
Førsteklasses
Prisvinnerne i de to kategoriene Bærekraftig fiskeri ("Hållbar Fiskenäring") og Maritim Gastronomi, deler 500 000 svenske kroner. Nykommerprisen, Årets Skarpsill, på 30 000 svenske kroner går til Savolax/Eurofish som leverer førsteklasses råvarer til nasjonale og internasjonale restauranter.
 
Overrekkelsen av prisen vil foregå 21. september i år med kongelig glans på GöteborgsOperan.
 
De fleste av verdens fiskere - 40 millioner mennesker - lever i utviklingsland. Disse landene har verken folk eller økonomiske ressurser til å undersøke, planlegge og forvalte sin fiskebestand på en bærekraftig måte for fremtiden.
 
Unikt prosjekt
Det norske Fridtjof Nansen-programmet er et unikt prosjekt som startet i 1975. Hensikten er å hjelpe kystland med undersøkelser av fiskebestandene i havet. Denne veldig verdifulle norske innsatsen omfatter både teknisk kompetent personale og utrustning i form av et avansert forskningsfartøy. Kungsfenan i kategorien Hållbar Fiskenäring går i år til Fridtjof Nansen-programmet, Norge. Prisen er på 300 000 svenske kroner.
 
Verdig vinner
I 1997 startet Anne-Sophie Pic, bare 28 år gammel, å drive den tradisjonelle og anerkjente restauranten La Maison Pic videre. Hun er fjerde generasjon på restauranten.
 
I år fikk hun tilbake den tredje stjernen i Guide Rouge (tidligere Guide Michelin), noe som La Maison Pic mottok første gang i 1934.
 
I dag anses Anne-Sophie Pic av mange til å være verdens fremste kvinnelige kokk gjennom sitt spesielle håndlag med fisk og skalldyr, og spesielt i forhold til Middelhavets fangster.
 
Dristig
- Med sin dristige og særegne tolkning av den klassiske havgastronomien skaper hun gode harmonier som overrumpler og tiltaler smaksløkene, konstaterer juryens leder, landshøvding Göte Bernhardsson. Kungsfenan i kategorien Maritim Gastronomi går i år till Anne-Sophie Pic, Frankrike. Prisen er på 200 000 svenske kroner.
 
Familiebedrift
Nykommerprisen ("Uppstickarpriset"), Årets Skarpsill går i år til fiskerøkeriet Savolax i Göteborg. Med røkt, gravet og saltet laks av ypperste kvalitet, har den lille familiebedriften imponert så vel franske topprestauranter som monakiske fyrstehus og Nobelbanketten. Årets Skarpsill for skarp nytenking går i år till Savolax/Eurofish AB. Prisen er på 30 000 svenske kroner.
 
Det prestisjefylte fiskeprisen Kungsfenan The Swedish Seafood Award vil deles ut for sjette året på rad i GöteborgsOperan den 21. september i år.
 
Kungsfenan The Swedish Seafood Award deles ut av bransjeorganisasjonen Svensk Fisk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her