Norsk prisvinner

Et norsk fiskeprosjekt og den franske kokken Anne-Sophie Pic er årets prisvinnere av Kungsfenan
Redaksjonen
21 Juni 2007 - 09:00

Norsk, internasjonal innsats som i over 30 år har arbeidet for å hjelpe verdens kystland med å forvalte sin fiskebestand, deler i år Kungsfenan The Swedish Seafood Award, med en som mange anser å være verdens fremste, kvinnelige kokk med fisk som spesialitet.
 
Førsteklasses
Prisvinnerne i de to kategoriene Bærekraftig fiskeri ("Hållbar Fiskenäring") og Maritim Gastronomi, deler 500 000 svenske kroner. Nykommerprisen, Årets Skarpsill, på 30 000 svenske kroner går til Savolax/Eurofish som leverer førsteklasses råvarer til nasjonale og internasjonale restauranter.
 
Overrekkelsen av prisen vil foregå 21. september i år med kongelig glans på GöteborgsOperan.
 
De fleste av verdens fiskere - 40 millioner mennesker - lever i utviklingsland. Disse landene har verken folk eller økonomiske ressurser til å undersøke, planlegge og forvalte sin fiskebestand på en bærekraftig måte for fremtiden.
 
Unikt prosjekt
Det norske Fridtjof Nansen-programmet er et unikt prosjekt som startet i 1975. Hensikten er å hjelpe kystland med undersøkelser av fiskebestandene i havet. Denne veldig verdifulle norske innsatsen omfatter både teknisk kompetent personale og utrustning i form av et avansert forskningsfartøy. Kungsfenan i kategorien Hållbar Fiskenäring går i år til Fridtjof Nansen-programmet, Norge. Prisen er på 300 000 svenske kroner.
 
Verdig vinner
I 1997 startet Anne-Sophie Pic, bare 28 år gammel, å drive den tradisjonelle og anerkjente restauranten La Maison Pic videre. Hun er fjerde generasjon på restauranten.
 
I år fikk hun tilbake den tredje stjernen i Guide Rouge (tidligere Guide Michelin), noe som La Maison Pic mottok første gang i 1934.
 
I dag anses Anne-Sophie Pic av mange til å være verdens fremste kvinnelige kokk gjennom sitt spesielle håndlag med fisk og skalldyr, og spesielt i forhold til Middelhavets fangster.
 
Dristig
- Med sin dristige og særegne tolkning av den klassiske havgastronomien skaper hun gode harmonier som overrumpler og tiltaler smaksløkene, konstaterer juryens leder, landshøvding Göte Bernhardsson. Kungsfenan i kategorien Maritim Gastronomi går i år till Anne-Sophie Pic, Frankrike. Prisen er på 200 000 svenske kroner.
 
Familiebedrift
Nykommerprisen ("Uppstickarpriset"), Årets Skarpsill går i år til fiskerøkeriet Savolax i Göteborg. Med røkt, gravet og saltet laks av ypperste kvalitet, har den lille familiebedriften imponert så vel franske topprestauranter som monakiske fyrstehus og Nobelbanketten. Årets Skarpsill for skarp nytenking går i år till Savolax/Eurofish AB. Prisen er på 30 000 svenske kroner.
 
Det prestisjefylte fiskeprisen Kungsfenan The Swedish Seafood Award vil deles ut for sjette året på rad i GöteborgsOperan den 21. september i år.
 
Kungsfenan The Swedish Seafood Award deles ut av bransjeorganisasjonen Svensk Fisk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her