Pannestekt piggvar med sprø rug og marg, grønnsaksterrin med fersk choucroute, smørposjert krabbe og jordskokkrem, blini med sild samt en potet- og løksalat med sennep-pepperot aioli og cornichons. Alt dandert med en ribbesjy og nøttesmør. Det var dette 22 år gamle Even Ramsvik overbeviste juryen i den nordiske kokkekonkurransen Linie Award. Formålet med konkurransen er å kåre den beste retten som også passer til Linie Aquavit som for øvrig feiret 200 års jubileum samme dag.
- Even komponerte den best sammensatte retten, og den retten som står best til Linie Aquavit. Komposisjonen var meget bra og har et smaksbilde av karve og anis. Syren, sødmen og fedmen som kommer frem gjør at retten passer utmerket til akevitt, sier juryformann Eyvind Hellstrøm fra Bagatelle.
Ramsvik, som til daglig jobber som commis på Gastronomisk Institutt i Oslo konkurrerte mandag kveld mot fem andre dyktige finalister fra Norge, Sverige og Danmark. Svenske Albin Wessman kom på andre plass. Wessman som jobber på Stockholms-restauranten Bon Lloc hadde lagt vekt på nordiske smaker i sin tilberedelse av sjømaten. Wessmann var en stor utfordrer til Ramsvik, men siden han hadde valgt en kald rett, og oppgaven var hovedrett, måtte juryen ta hensyn til dette.
Ramsvik kan se frem til et studieopphold på trestjerners Michelin-restauranten Auberge Le Clos des Cimes i Frankrike. Restauranten som ligger en god kjøretur fra Lyon drives av Régis Marcon, som blant annet ga treningsly for Terje Ness før hans gullkantete deltakelse i Bocuse d'Or. Wessman må nøye seg med et to ukers opphold på Bagatelle.
- Konkurransen er en unik sjanse for unge kokker. Even får skaffet seg meget verdifull erfaring og inspirasjon fra verdens beste kjøkken, sier Hellstrøm.
Og vinneren selv sier beskjedent: - Jeg hadde aldri forventet å nå helt til topps i Linie Award. Konkurransen har vært lærerik og inspirerende, og gir meg gode muligheter fremover.