Norske jordbær allerede klare

Norske produsenter har klart å dyrke fram jordbær til 17. mai. Aldri før har vanlige norske jordbær vært modne så tidlig.
Redaksjonen
15 Mai 2006 - 09:16

Tidligere har bare importbær vært å få på denne tiden av året i Norge.
- Nordmenn vil gjerne ha norske jordbær. På 17. mai er patriotismen helt på topp, så det var et poeng for oss å få ferdig en ladning allerede så tidlig, sier jordbærprodusent Simen Myhrene fra Lier utenfor Drammen til nyhetsbyrået Newswire.

Han og tre kollegaer er i første omgang klare med to tonn, eller 7000 kurver.

Hjelp fra dyra
Korona-jordbærene er dyrket fram i veksthus, men har stått plantet i jorda på vanlig måte.
- Veksthus er nødvendig for å få det varmt nok til at modningsprosessen settes i gang. Vi prøvde med vekstlys også, men høyt strømforbruk fikk oss til å gå over til å bare benytte varme, sier Myhrene.

Siden jordbærene dyrkes under tak, brukes plantevernmidler bare i liten grad. Produsentene benytter seg av nyttedyr i stedet.
- Til bestøvningen bruker vi humler. Vi slipper inn bier i veksthusene også, men de er litt latere enn humlene. Biene vil ikke fly hvis det er for kaldt, og er derfor på samme blomst altfor mange ganger. Et viktig poeng er jo å få spredt pollenet fra blomst til blomst, sier Myhrene.

Utvider sesongen
Fram til pinse vil totalt 25 tonn (80 000 kurver) Korona-bær bli distribuert fra Lier og ut til Bamas supermarkedkunder. Prisen på de rekordtidlige jordbærene vil ligge på 40-50 kroner pr. kurv.
- Jordbærsesongen utvides nå med seks uker. Det kan også få følger for nordmenns allerede svært høye inntak av jordbær. De siste tall viser at vi spiser 4½ kilo hver i løpet av sommermånedene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Jordbærsesongen er inndelt i flere faser. I midten av juni overtar de såkalte "tunnelljordbærene", som også er dyrket ute på jordene, dekket av plasttunneller. Fra sankthans og utover er det klart for frilandsbærene, som vokser helt uten tildekning.
- Nordmenn assosierer jordbær med sommer og sol. Aller mest populære er de norske bærene. Det er det norske klimaet med kjølige netter og varme dager som gir jordbærene den helt spesielle smaken og lukten, sier Linnert.

Det finnes cirka 700 jordbærdyrkere i Norge, som til sammen dyrker 30 millioner kurver i løpet av sesongen. Det meste av produksjonen skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa.

Foto: Thor Brødreskift m.fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her