Ny akevittkokk kåres

Historiens andre Linie Award på norsk jord blir enda gjevere for både kandidater og publikum. Hovedrolleinnehaveren, Linie Aquavit, fyller nemlig 200 år. Påmeldingsfrist er 20. september.
Redaksjonen
06 September 2005 - 01:00

Den 25-årige kokken Jørgen Kolderup ble den lykkelige vinner av fjorårets Linie Award. Han kan nå se tilbake på et begivenhetsfylt år med oppholdet på det franske tre-stjerners kjøkkenet La Maison TroisGros i Roanne som det absolutte høydepunktet. Det var nemlig førstepremien i konkurransen som for øvrig debuterte på norsk jord i fjor. Linie Award oppstod imidlertid i 2001 i Tyskland, Linie Aquavits viktigste eksportmarked, og ble raskt en kjempesuksess.

Det satser arrangøren Arcus på at Linie Award blir også her til lands. Og spesielt i år siden finaledagen, den 24. oktober, sammenfaller med 200 årsdagen for Linie Aquavit. Det var nemlig da briggen Trondhiems Prøve lastet med akevitt fra Lysholm passerte ekvator for første gang.

Skipet vendte tilbake fra de Ostindiske øyer uten å ha fått solgt en dråpe. Da fatene ble åpnet, oppdaget Lysholm at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen.

Siden er Linie Aquavit blitt en av landets viktigste kulinariske eksportartikler og ambassadører. Og det siste kan også vinneren av Linie Award bli. Oppgaven som skal løses er å komponere den optimale retten basert på norsk sjømat som også passer perfekt til Linie Aquavit. De aller beste kandidaturene velges ut av en jury ledet av Eyvind Hellstrøm, Restaurant Bagatelle. Finalistene får muligheten til å demonstrere sine kokekunnskaper foran en fullsatt Grand Café. I år som i fjor får vinneren et to ukers opphold på et trestjerners Michelin-kjøkken i Europa, samt middag for to personer på kjøkkenets restaurant - inkludert reise og opphold. En unik sjanse for ambisiøse kokker.

For å delta i konkurransen må du være profesjonell kokk over 20 år. Påmeldingsskjema og ytterligere informasjon fås hos Arcus AS, att. Linie Award 2005, Postboks 6764 Rodeløkka, 0503 eller ved å sende en e-post til marte.myklebust@arcus.no

Påmeldingsfristen er 20. september.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Arcus
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her