Ny akevittkokk kåres

Historiens andre Linie Award på norsk jord blir enda gjevere for både kandidater og publikum. Hovedrolleinnehaveren, Linie Aquavit, fyller nemlig 200 år. Påmeldingsfrist er 20. september.
Redaksjonen
06 September 2005 - 02:00

Den 25-årige kokken Jørgen Kolderup ble den lykkelige vinner av fjorårets Linie Award. Han kan nå se tilbake på et begivenhetsfylt år med oppholdet på det franske tre-stjerners kjøkkenet La Maison TroisGros i Roanne som det absolutte høydepunktet. Det var nemlig førstepremien i konkurransen som for øvrig debuterte på norsk jord i fjor. Linie Award oppstod imidlertid i 2001 i Tyskland, Linie Aquavits viktigste eksportmarked, og ble raskt en kjempesuksess.

Det satser arrangøren Arcus på at Linie Award blir også her til lands. Og spesielt i år siden finaledagen, den 24. oktober, sammenfaller med 200 årsdagen for Linie Aquavit. Det var nemlig da briggen Trondhiems Prøve lastet med akevitt fra Lysholm passerte ekvator for første gang.

Skipet vendte tilbake fra de Ostindiske øyer uten å ha fått solgt en dråpe. Da fatene ble åpnet, oppdaget Lysholm at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen.

Siden er Linie Aquavit blitt en av landets viktigste kulinariske eksportartikler og ambassadører. Og det siste kan også vinneren av Linie Award bli. Oppgaven som skal løses er å komponere den optimale retten basert på norsk sjømat som også passer perfekt til Linie Aquavit. De aller beste kandidaturene velges ut av en jury ledet av Eyvind Hellstrøm, Restaurant Bagatelle. Finalistene får muligheten til å demonstrere sine kokekunnskaper foran en fullsatt Grand Café. I år som i fjor får vinneren et to ukers opphold på et trestjerners Michelin-kjøkken i Europa, samt middag for to personer på kjøkkenets restaurant - inkludert reise og opphold. En unik sjanse for ambisiøse kokker.

For å delta i konkurransen må du være profesjonell kokk over 20 år. Påmeldingsskjema og ytterligere informasjon fås hos Arcus AS, att. Linie Award 2005, Postboks 6764 Rodeløkka, 0503 eller ved å sende en e-post til marte.myklebust@arcus.no

Påmeldingsfristen er 20. september.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Arcus
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her