Ny akevittkokk kåres

Historiens andre Linie Award på norsk jord blir enda gjevere for både kandidater og publikum. Hovedrolleinnehaveren, Linie Aquavit, fyller nemlig 200 år. Påmeldingsfrist er 20. september.
Redaksjonen
06 September 2005 - 01:00

Den 25-årige kokken Jørgen Kolderup ble den lykkelige vinner av fjorårets Linie Award. Han kan nå se tilbake på et begivenhetsfylt år med oppholdet på det franske tre-stjerners kjøkkenet La Maison TroisGros i Roanne som det absolutte høydepunktet. Det var nemlig førstepremien i konkurransen som for øvrig debuterte på norsk jord i fjor. Linie Award oppstod imidlertid i 2001 i Tyskland, Linie Aquavits viktigste eksportmarked, og ble raskt en kjempesuksess.

Det satser arrangøren Arcus på at Linie Award blir også her til lands. Og spesielt i år siden finaledagen, den 24. oktober, sammenfaller med 200 årsdagen for Linie Aquavit. Det var nemlig da briggen Trondhiems Prøve lastet med akevitt fra Lysholm passerte ekvator for første gang.

Skipet vendte tilbake fra de Ostindiske øyer uten å ha fått solgt en dråpe. Da fatene ble åpnet, oppdaget Lysholm at akevitten hadde gjennomgått en svært heldig utvikling i løpet av reisen.

Siden er Linie Aquavit blitt en av landets viktigste kulinariske eksportartikler og ambassadører. Og det siste kan også vinneren av Linie Award bli. Oppgaven som skal løses er å komponere den optimale retten basert på norsk sjømat som også passer perfekt til Linie Aquavit. De aller beste kandidaturene velges ut av en jury ledet av Eyvind Hellstrøm, Restaurant Bagatelle. Finalistene får muligheten til å demonstrere sine kokekunnskaper foran en fullsatt Grand Café. I år som i fjor får vinneren et to ukers opphold på et trestjerners Michelin-kjøkken i Europa, samt middag for to personer på kjøkkenets restaurant - inkludert reise og opphold. En unik sjanse for ambisiøse kokker.

For å delta i konkurransen må du være profesjonell kokk over 20 år. Påmeldingsskjema og ytterligere informasjon fås hos Arcus AS, att. Linie Award 2005, Postboks 6764 Rodeløkka, 0503 eller ved å sende en e-post til marte.myklebust@arcus.no

Påmeldingsfristen er 20. september.

Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Arcus
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her