Ny norsk cognac skal ta markedsandeler

Vin- og brennevinimportøren Eurowine har nå lansert sin kandidat til Norges billigste "norske" XO. Nansen XO til kr. 367,20 blir Norges desidert rimeligste, og skal ta opp konkurransen med andre cognacer som selges eksklusivt i Norge. Og marginen er god,
Redaksjonen
05 Oktober 2001 - 02:00

Norge er et av svært få land i verden der det drikkes mer og mer cognac. Ser vi på den generelle statistikken ser vi at cognac som varegruppe har hatt en sterk økning de siste årene. Offisielle tall fra Vinmonopolet viser følgende utvikling:

Markedsandeler i prosent av det totale salget av brennevin:
1980: 2
1994: 7
1997: 12
1999: 14
2000:16

I liter utgjør dette en solid økning, og det ble i 1999 solgt 1.190.707 liter, mens det i 2000 ble solgt 1.325.064 liter. For de første 7 månedene av 2001 ser vi at varegruppen fremdeles har økende salg, og det er solgt 671.648 liter så langt i år, noe som gir en økning på 3,9 prosent. Går vi inn og ser på de forskjellige kvalitetsnivåene, ser vi at VS er den største gruppen mens VSOP kommer i en slags mellomposisjon. For XO er det derimot en stor vekst å lese av markedet, og i fjor økte denne gruppen med over 30 prosent.

- I dag er vi faktisk det landet som drikker mest cognac pr. innbygger over 15 år. Og med et voksende marked er det stadig flere produsenter som henvender seg til norske importører for å komme inn på markedet. I tillegg kjøper ikke lenger de store selskapene som Hennessy, Renault, Camus, Martell, Remy så mye cognac i Cognacområdet. Av denne årsak prøver også de små produsentene å eksportere. At de da forsøker seg på Norge er opplagt slik som statistikken ser ut her i landet, uttaler Petter A. Wulff, daglig leder i Eurowine AS.

Hemmeligheten
Så til hemmeligheten som ikke er så lett å forstå for de franske produsentene: For at en cognac skal ha suksess i Norge må den treffe folkesjelen. Navnet og stilen er altså avgjørende. Markedslederne i dag heter Bache Gabrielsen, Braastad, Larsen. I tillegg bør også Bonaparte som komponeres av Arcus nevnes. Ser vi på de tre nevnte cognacene med norske navn, så hadde de i 2000 en markedsandel på hele 63 prosent mot 57 året før. Det er dette som gjør at flere og flere cognacer med norske navn dukker opp på pollistene.

- Med det generelle reklameforbudet som gjelder i Norge for alkohol, er importørene nødt til å få omtale i dagspressen for å nå folket. Hittil er det kun de "norske" cognacene som har fått omtale. Vinjournalister er ikke så opptatt av å få frem kvaliteten på brennevin som på vin, og det er derfor solskinnshistorier som får omtale i dagsavisene. Alle har jo hørt om en eller annen Braastad eller Bache Gabrielsen som utvandret for noen hundre år siden, sier Petter A. Wulff.

Nansen XO
Eurowine AS har derfor sammen med den anerkjente cognacprodusenten H. Mounier utviklet en cognac tilpasset det norske markedet. Det er druer fra Petite Champagne og Grand Champagne som er benyttet, og de ulike komponentene har i gjennomsnitt en alder på 20 år. Den eldste av komponentene er hele 50 år gammel. Cognacen er satt sammen av den mest kjente "blender" hos H. Mounier, Francois Thibault, for å passe den norske gane. Blindsmaking av de norske bestselgere har ligget til grunn, men dette er likevel ingen kopi. Nansen XO har en smak som er bløt og fyldig - i tråd med den moderne stilen som etterspørres i dag. Foruten utmerket kvalitet er også prisen forførende. Kr. 367,20 på Vinmonopolet er ca 33 kroner billigere enn nærmeste konkurrent.

- Vi lanserer nå en cognac med det kjente navnet Nansen. Å oppkalle produktet etter en kjent norsk oppdager som ble født i oktober for 140 år siden tror vi gir gode assosiasjoner blant norske cognacelskere. Flasken har et moderne utseende, og ikke minst; Nansen XO er meget god kvalitet for pengene, avslutter Petter A. Wulff.
 
Statistikken etter noen få ukers salg viser at publikum har oppdaget den nye varen i polhyllene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her