Ny norsk vinkelnerstjerne

Ny norsk vinkelnerstjerne

Liora Levi (35) er vårt nye kvinnelige vinkelnerhåp etter at hun som tredje kvinne noensinne ble nordisk mester i Helsinki denne helgen.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2012 - 19:15

– Jeg vet egentlig ikke hva som gjorde utslaget for at jeg gikk seirende ut av finalen. Jeg var først ute og kunne følge med på de andre finalistene, og de er jo bare kjempedyktige. Jeg er derfor overveldet, men tror kanskje grunnen er at jeg ikke har nerver, jeg synes det bare er gøy å konkurrere og er derfor komfortabel med situasjonen, forklarer en overlykkelig nybakt nordisk vinkelnermester Liora Levi.

I finalen seiret hun altså over Francesco Azzarone, regjerende norgesmester, og Robert Andersson, svensk mester av året, som begge har ambisjoner om å ta gull i både EM og VM.

Siden det er hennes tredje konkurranse, er innsatsen derfor ekstra imponerende. Første gang hun var i vinden, i februar i år, ble det andreplass i NM. Og neste utfordring er selvsagt NM i februar 2013.

Liora er Francesco og Ken Engebretsen, coach på vinkelnerlandslaget, en stor takk skyldig.
– De har hjulpet meg masse. Jeg hadde ikke vært der jeg er nå uten dem, sier hun og legger til:

– Men nå skal jeg bare hjem og kose meg med kjæresten som jeg nesten ikke har sett de to siste månedene – og selvsagt jobbe med vinkjellerbygging og Norsk Sommelier Utdannelse, sier Liora som har jobbet med vin siden 2001.

Årets nordiske mesterskap som fant sted i Helsinki, bestod av en kvartfinale med blindsmaking, teori, speed-elementer som dekantering, blindsmaking og mat- og vinkombinasjon. Hurtighet var tema også i semifinalen som bestod av en revolverquiz hvor kandidatene fikk 20 sekunder per vin og deretter måtte svare på en rekke spørsmål. Dessuten kaffesmaking og finne avec til samt skjenking av champagne i 10 glass.

I finalen var oppgaven å skulle smake på hovedretten som publikum fikk servert, beskrive den og sette vin til. Dessuten et element med korrigering av vinliste.

Tidligere nordisk mester, Merete Bø, som var norsk dommer, fikk ikke delta i juryen i finalen siden det der var overvekt av nordmenn.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne
Ukens drink

Uvanlige kombinasjoner kan bli svært så vellykket, bare prøv denne

Ukens drink kombinerer vodka med anisbrennevinet Pernod. Med ananas og urter blir det mye smak i hver slurk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her