Ny norsk vinkelnerstjerne

Ny norsk vinkelnerstjerne

Liora Levi (35) er vårt nye kvinnelige vinkelnerhåp etter at hun som tredje kvinne noensinne ble nordisk mester i Helsinki denne helgen.
Aase E. Jacobsen
28 Oktober 2012 - 18:15

– Jeg vet egentlig ikke hva som gjorde utslaget for at jeg gikk seirende ut av finalen. Jeg var først ute og kunne følge med på de andre finalistene, og de er jo bare kjempedyktige. Jeg er derfor overveldet, men tror kanskje grunnen er at jeg ikke har nerver, jeg synes det bare er gøy å konkurrere og er derfor komfortabel med situasjonen, forklarer en overlykkelig nybakt nordisk vinkelnermester Liora Levi.

I finalen seiret hun altså over Francesco Azzarone, regjerende norgesmester, og Robert Andersson, svensk mester av året, som begge har ambisjoner om å ta gull i både EM og VM.

Siden det er hennes tredje konkurranse, er innsatsen derfor ekstra imponerende. Første gang hun var i vinden, i februar i år, ble det andreplass i NM. Og neste utfordring er selvsagt NM i februar 2013.

Liora er Francesco og Ken Engebretsen, coach på vinkelnerlandslaget, en stor takk skyldig.
– De har hjulpet meg masse. Jeg hadde ikke vært der jeg er nå uten dem, sier hun og legger til:

– Men nå skal jeg bare hjem og kose meg med kjæresten som jeg nesten ikke har sett de to siste månedene – og selvsagt jobbe med vinkjellerbygging og Norsk Sommelier Utdannelse, sier Liora som har jobbet med vin siden 2001.

Årets nordiske mesterskap som fant sted i Helsinki, bestod av en kvartfinale med blindsmaking, teori, speed-elementer som dekantering, blindsmaking og mat- og vinkombinasjon. Hurtighet var tema også i semifinalen som bestod av en revolverquiz hvor kandidatene fikk 20 sekunder per vin og deretter måtte svare på en rekke spørsmål. Dessuten kaffesmaking og finne avec til samt skjenking av champagne i 10 glass.

I finalen var oppgaven å skulle smake på hovedretten som publikum fikk servert, beskrive den og sette vin til. Dessuten et element med korrigering av vinliste.

Tidligere nordisk mester, Merete Bø, som var norsk dommer, fikk ikke delta i juryen i finalen siden det der var overvekt av nordmenn.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her