Ny sommerfavoritt

Denne spanske vinen gir nok en grunn til å fyre opp grillen.
Aase E. Jacobsen
09 Juni 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Og det selv om sola skulle gjemme seg bak en sky eller temperaturen droppe noen hakk. For Viña Borgia 2012 (15686) har nok alkohol til å holde varmen. Dens fremste egenskaper er imidlertid en veldig god bærfruktighet, stor friskhet, fint bitt og mye sjarm.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Best litt kjølig
Som skapt for sommerlige utendørsaktiviteter med andre ord, og spesielt de som innebærer grilling. For denne upretensiøse vinen stiller ikke store krav til matraffinement. Den smaker himmelsk til så vel pølser som en flintsteik. Og egner seg samtidig som kosevin etter at maten er fortært. Pass bare på at den ikke blir for varm. 16 grader er ideell temperatur - men det bruker jo ikke være et stort problem når natten faller på - på våre breddegrader.

Grunnen til at denne vinen gir så mye vin for pengene er en kombinasjon av at den kommer fra et kooperativ og fra en av Spanias mange mindre kjente vinavkroker. Campo de Borja har riktignok vært et DO (denominacion de origen) siden 1980, men dekker likevel bare 6.300 hektar - og det er lite i spansk sammenheng. 2.430 av dem kontrolleres dessuten av Bodegas Borsao som er en sammenslutning av tre kooperativer og 620 vinbønder.

God friskhet
Men Borsao er et svært moderne kooperativ med oppdatert teknologi i vinkjelleren. Så vinene lages derfor helt etter boka. Vår vin har dessuten kun vært i kontakt med ståltank og har alt av garnacha-druens ungdommelige bærsaftighet i behold. Den er dermed langt unna de litt slitne fatpregete vinene som dominerer prissjiktet for spansk vin under hundrelappen.

Selv om klimaet her 15 mil sørøst for Rioja er kontinentalt og dermed varmt så det holder, sørger de lokale forholdene for at druene beholder god friskhet. Det er takket være Moncayo-fjellet som når opp til 2.313 m.o.h. og som regulerer temperaturen i de nærliggende vinmarkene. De ligger for øvrig mellom 400 og 700 m.o.h., og jo høyere opp jo mer steinete blir jordsmonnet som er kalkholdig med innslag av leire.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her