Ny stjerne er født

21 år gamle Robert Lie imponerte så vel dommere som publikum under finalen i NM for vinkelnere i Stavanger, og det så mye at han gikk seirende ut av konkurransen som for øvrig er den beste noensinne.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2003 - 14:16

Det er ingen tvil om at Robert Lie fra Statholdergaarden er landets heteste vinkelnernavn etter at han stakk av med seieren i NM for vinkelnere den 29. mars i Stavanger. Sin unge alder til tross demonstrerte han en imponerende faglig kunnskap samt en naturlig sjarm og overbevisning i presentasjonen av så vel vinforslag som blindsmaking. Og det altså i sin aller første vinkelnerkonkurranse.

To ganger norgesmester Dan Lystad måtte se seg slått av sin tidligere kollega, men skjerper nok sansene og kunnskapene til neste dyst hvor de to møtes som er nordisk mesterskap i august i Oslo, samt Trophée Ruinart senere på høsten.

Tredjemann i finalen er også en nykommer med stort potensial, Pontus Dahlstrøm, som til daglig arbeider på Bagatelle. Han ble for øvrig nummer to i Young Sommelier of the Year i fjor. Siden han er finsk statsborger, kan han ikke representere Norge i internasjonale konkurranser.

Årets NM går inn i historien som det beste så langt. I den forstand at aldri før har så mange demonstrert så høyt faglig kunnskapsnivå. Til sammen 11 kandidater deltok i semifinalen som omfattet teoretiske spørsmål, skriftlig blindsmaking og mat- og vinkombinasjon samt åpning av en flaske musserende vin. Finalen bestod av en quiz med 15 spørsmål hvor de tre kandidatene fikk fem sekunder på å svare på hvert spørsmål og for åpen scene. Deretter skulle en seksretters meny vinsettes og en rødvin dekanteres. Til slutt blindsmaking av tre røde viner og fem typer brennevin.

Arrangør av NM for vinkelnere er Den Norske Vinkelnerforening. Juryen bestod av Arne Ronold, Lasse Solum Jønsson, Christopher Moestue, Craig Whitson, Karl M. Lillevik og Frank Massard fra Torres som var hovedsponsor.

NM vinkelner 2003 plasseringer, viner og plasseringer
1: Robert Lie, Stadtholdergaarden
2: Dan Lystad, Le Canard
3: Pontus Dahlström, Bagatelle
 
Øvrige deltakere
w Laila Skorge, Restauranthuset Straen
w Trude Rinaldo, Cafe de France
w Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
w Ken Petter Kristiansen, Timbuktu
w Jan Ole Johannessen, Jans Mat og Vinhus
w Vegard Furulund, NB Sørensen
w Xavier Goursaud, Lucullus
w Kjell Ove Almeland, Primo Restaurant
w Jens Blom, B&M Briskeby
w Werner Nymo, B&M Briskeby
w Line Ellefsen, B&M Trondheim
w Paul Walderhaug, Finnegaardsstuene
w Christian Nielsen, Olivenlunden
w Ludovic Riaute, Bardøla

Viner i blindsmaking - semifinale
w Chateau Coucheroy 2001, A. Lurton
w Chablis Premier Cru Mont de Milieu 1998, La Chablisienne

Åpning av musserende vin - semifinale
w Parxet Brut Nature
w Cremant de Bourgogne, Cave de Bailly
w Codorniu Brut
w Blue Nun Gold Edition
w Deinhard Lila Riesling Brut
w Gran Barón Cava Brut
w Langlois Crémant de Loire

Dekantering - finale
w Torres Gran Coronas 1998
 
Blindsmaking - finale
w Los Vascos Cabernet Sauvignon 2001, Dom. Barons de Rotschild (Lafite)
w Crozes-Hermitage La Petite Ruche 1999, M. Chapoutier
w Barbaresco 1997, Produttori del Barbaresco
w Four Roses Bourbon
w Cruzan Singel Barrel Estate Rom
w Hennessy XO
w Ch. de Laubade XO
w Aquavit Likør

Foto: Eva Brænd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her