Ny til jul

Enten du tilhører de mange samlerne, eller du bare er glad i god akevitt, bør du prøve årets juleakevitt som er fornyet både utvendig og innvendig.
Aase E. Jacobsen
21 November 2003 - 19:20

Årets juleakevitt som er den 16. i rekken, Gilde Juleakevitt 2009 (5), er i år bedre enn noen gang. Mens juleakevitten de siste årene er omtalt i lettere nedlatende vendinger som svigermorsakevitt og beskyldt for å være altfor kommersiell, har produsenten i år tatt på spanderbuksene og blandet inn ekstra vellagret akevitt. Og det uten å øke prisen nevneverdig.

Dessuten er flasken redesignet og riktig så julete. Den bør kunne skli inn i de fleste julebordoppdekninger som et dekorativt og velsmakende element. Det er likevel det siste som er viktigst.

Allerede duften signaliserer større kompleksitet med krydder som karve og anis, sitrusskall, friske gule frukter, tørket aprikos og fatkrydder. Smaken er rund og sødmefylt som tidligere år, men i tillegg har den fått en langt større dybde, bredde og fruktighet samtidig som munnfølelsen er betydelig bedre. Alkoholen er - all sødmen til tross - tydelig og ettersmaken byr på karve og sitrusskall.

Selv om hjernen bak Juleakevitten - og for så vidt alle andre helnorske akevitter - Halvor Heuch i Arcus, ikke kopierer resepten fra år til år, er det en del faste elementer i bunn. Juleakevitten skal for det første kunne fungere sammen med den vanligste julematen som ribbe og medisterkaker, altså den klassiske juletallerkenen. Samtidig skal den ikke være så skarp og karvedominert at den skremmer bort de som ikke er så vant til akevitt.

Det runde og sødmefylte preget kommer fra et relativt kort opphold i nyere sherryfat. Mens tidligere års juleakevitter tilbrakte i gjennomsnitt 12-14 måneder i fat, er alderen på årets rundt to år. Økningen er kommet til ved at blandingen har fått tilskudd av vesentlig eldre vare hvilket forklarer den større kompleksiteten. Juleakevitten har et bredere krydderspekter for å balansere fatsødmen.

Et morsomt poeng med Juleakevitten er at hver flaske inneholder noen dråper av de 15 tidligere års juleakevitter. Det skyldes at det hvert år settes av noen fat med den endelige blandingen for det året, etter godt gammelt surdeigsprinsipp.

I år er det produsert 275.000 liter av denne akevitten som har fått en fast kundekrets på andre siden av kjølen. Denne kundekretsen består kanskje hovedsakelig av nordmenn på handletur, men også svenskene setter pris på den norske akevittstilen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her