Ny vinkelnerutdanning

Initiativtaker til Nordisk Sommelierutbildning, svenske Magnus Svensson, hevder at dette nye tilbudet til bransjens vininteresserte, både servitører og kokker, er skreddersydd for deres behov.
Redaksjonen
25 November 2002 - 14:39

Siden 1990 har Gastronomisk Institutt vært eneste leverandør av en utdannelse innen vinkunnskap for servitører. Etter hvert ble tilbudet utvidet gjennom samarbeidet med Norges Hotellhøyskole og det engelske studietilbudet, WSET i flere trinn, for å appellere også til ansatte i importørbedrifter og i Vinmonopolet.
 
Nordisk Sommelierutbildning går den motsatte veien og tilpasser utdannelsestilbudet 100 prosent til ansatte i serveringsbransjen, så vel servitører som kokker. Initiativtaker og faglig ansvarlig for utdannelsen, Magnus Svensson, er cand.mag i måltids- og drikkekunnskap og har arbeidet med vinkelnerkurs siden 1995. Og før det arbeidet han mange år som kokk og deretter sommelier.
 
- I Sverige finnes i alt sju ulike kurs for fremtidige sommelierer, og vi mener at det er et udekket behov for mer målrettet opplæring i Norge, påpeker han og fortsetter:
 
- Vi merker i Sverige nå en økt tilstrømning til kursene fra kokker. Kjendiskokkene går foran og så kommer alle andre etter.
 
Det er nemlig like viktig for en kokk å ha god vinkunnskap som en servitør. På den måten blir samarbeidet mellom sal og kjøkken mer rasjonelt og bedre. Og til slutt mer fornøyde gjester.
 
Derfor er også samtlige forelesere nordiske sommelierer og kokker. Deriblant nordmennene Toralf Bølgen, Bølgen & Moi, Dan Lystad, Le Canard og Lasse Solum Jønsson, som for tiden er rektor ved Restaurantakademiet i Stockholm og dermed er ansvarlig for å utdanne en rekke svenske sommelierer. Blant andre Andreas Larsson, regjerende svensk sommeliermester som er å finne blant foredragsholderne. Det er også Bjørnstierne Antonson, Michel Jamais, Juha Litonen og Ia Orre. Det er imidlertid ikke bare vin som står på forelesningsplanen, også brennevin, øl, sigarer og selvsagt mat og drikke i kombinasjon.
 
Kurset skiller seg en del fra eksisterende vinkelnerutdannelse i Stavanger ved at det er lagt opp som to separate trinn hvor det første grunnleggende foregår i vårhalvåret over 10 hele dager med start 13. januar. Del to, som er et videregående kurs primært for de som ønsker å bruke tittelen sommelier, strekker seg over 15 hele dager i høsthalvåret.
 
Fast kursdag er mandag, en dag hvor bransjefolk ofte har fri eller lettere kan søke fri fra jobben. Og fast kurssted er restaurant Azur i Oslo. Adgangen til et kjøkken er nemlig viktig. - Å teste vin og mat i praksis er en daglig utfordring for en servitør eller kokk og et meget sentralt element i utdannelsen. Derfor er det naturlig å utnytte lunsjen til dette formålet, sier Svensson.
 
Antall deltakere er begrenset til 18. Kurset koster kroner 14.000 for trinn 1 og kroner 18.000 for trinn 2. Begge kursene under ett koster kroner 28.000. Mer info finner du her: www.gastronomigruppen.com eller ved å henvende deg til sommelierutbildning@gastronomigruppen.com, tel. 00 46 41 506 766.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her