Ny vinkelnerutdanning

Initiativtaker til Nordisk Sommelierutbildning, svenske Magnus Svensson, hevder at dette nye tilbudet til bransjens vininteresserte, både servitører og kokker, er skreddersydd for deres behov.
Redaksjonen
11 November 2002 - 02:00

Siden 1990 har Gastronomisk Institutt vært eneste leverandør av en utdannelse innen vinkunnskap for servitører. Etter hvert ble tilbudet utvidet gjennom samarbeidet med Norges Hotellhøyskole og det engelske studietilbudet, WSET i flere trinn, for å appellere også til ansatte i importørbedrifter og i Vinmonopolet.
 
Nordisk Sommelierutbildning går den motsatte veien og tilpasser utdannelsestilbudet 100 prosent til ansatte i serveringsbransjen, så vel servitører som kokker. Initiativtaker og faglig ansvarlig for utdannelsen, Magnus Svensson, er cand.mag i måltids- og drikkekunnskap og har arbeidet med vinkelnerkurs siden 1995. Og før det arbeidet han mange år som kokk og deretter sommelier.
 
- I Sverige finnes i alt sju ulike kurs for fremtidige sommelierer, og vi mener at det er et udekket behov for mer målrettet opplæring i Norge, påpeker han og fortsetter:
 
- Vi merker i Sverige nå en økt tilstrømning til kursene fra kokker. Kjendiskokkene går foran og så kommer alle andre etter.
 
Det er nemlig like viktig for en kokk å ha god vinkunnskap som en servitør. På den måten blir samarbeidet mellom sal og kjøkken mer rasjonelt og bedre. Og til slutt mer fornøyde gjester.
 
Derfor er også samtlige forelesere nordiske sommelierer og kokker. Deriblant nordmennene Toralf Bølgen, Bølgen & Moi, Dan Lystad, Le Canard og Lasse Solum Jønsson, som for tiden er rektor ved Restaurantakademiet i Stockholm og dermed er ansvarlig for å utdanne en rekke svenske sommelierer. Blant andre Andreas Larsson, regjerende svensk sommeliermester som er å finne blant foredragsholderne. Det er også Bjørnstierne Antonson, Michel Jamais, Juha Litonen og Ia Orre. Det er imidlertid ikke bare vin som står på forelesningsplanen, også brennevin, øl, sigarer og selvsagt mat og drikke i kombinasjon.
 
Kurset skiller seg en del fra eksisterende vinkelnerutdannelse i Stavanger ved at det er lagt opp som to separate trinn hvor det første grunnleggende foregår i vårhalvåret over 10 hele dager med start 13. januar. Del to, som er et videregående kurs primært for de som ønsker å bruke tittelen sommelier, strekker seg over 15 hele dager i høsthalvåret.
 
Fast kursdag er mandag, en dag hvor bransjefolk ofte har fri eller lettere kan søke fri fra jobben. Og fast kurssted er restaurant Azur i Oslo. Adgangen til et kjøkken er nemlig viktig. - Å teste vin og mat i praksis er en daglig utfordring for en servitør eller kokk og et meget sentralt element i utdannelsen. Derfor er det naturlig å utnytte lunsjen til dette formålet, sier Svensson.
 
Antall deltakere er begrenset til 18. Kurset koster kroner 14.000 for trinn 1 og kroner 18.000 for trinn 2. Begge kursene under ett koster kroner 28.000. Mer info finner du her: www.gastronomigruppen.com eller ved å henvende deg til sommelierutbildning@gastronomigruppen.com, tel. 00 46 41 506 766.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her