Ny vinlobby i Frankrike

De franske vinhusene er lei av antialkohol-lobbyen i Frankrike som angriper et hvert forsøk på å sammenligne vin med noe positivt. Nå tar de til motmæle.
Redaksjonen
25 November 2009 - 17:00

Den franske regjering har gjort livet vanskelig for vinprodusentene med en absurd alkohollov. Foreningen ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie) gjør hva den kan for å sette vin, som er en landets viktigste inntektskilder, i et mistenkelig lys. Flere aviser har havnet i retten fordi de har skrevet at vin smaker godt.

Nå setter den franske vinindustri seg ifølge Decanter, til motverge med en "for-vin-lobby" med et budsjett på ca 2 millioner euro. Lobbyens formål er å være en motvekt til regjeringens "bakvaskelse" av vin, som initiativtakerne, vinprodusentforeningene i Bordeaux, Champagne og flere andre appellasjoner, kaller det.

Lei av angrep på fransk vin
Som presidenten for produsentforeningen BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), Pierre-Henry Gagey, uttrykker det, så er vinindustrien dødslei av at regjeringen rakker ned på vin, og han finner det direkte sjokkerende at det fra myndighetshold fortelles at et enkelt glass vin kan forårsake kreft.

Med sistnevnte viser Gagey til en rapport fra l'Institut National du Cancer (INCA). Rapporten, som er et par år gammel, ble offentliggjort i begynnelsen av 2009. Den fastslår at vin selv ved et moderat forbruk øker risikoen for å få kreft. Det er senere er blitt tilbakevist på det sterkeste av leger og vitenskapsfolk.

Ifølge Gagey er det den slags rapporter, samt de mange angrep på vin i det hele tatt, som har en del av skylden for at vinforbruket i Frankrike er dalende.

Vil støtte forskningsprosjekter
Den nye "for-vin-lobby" ble offentliggjort under den nylig avholdte Hospices de Beaune-auksjonen, og i disse dager planlegger man hva budsjettene skal gå til. Ett er sikkert, man vil støtte forskningsprosjekter som har til formål å underbygge de mange gode egenskapene ved vin.

Dessuten vil man støtte opp om initiativer som etableres av Vin & Société, en forening som går inn for et fornuftig forbruk av alkohol, men samtidig har tatt til motmæle hver gang den franske vinverdenen har fått et spark i baken av myndighetene.

Mens ANPAA har et årlig budsjett på 66 millioner euro, har Vin & Société kun stakkarslige 2 millioner euro.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her