Ny vinlobby i Frankrike

De franske vinhusene er lei av antialkohol-lobbyen i Frankrike som angriper et hvert forsøk på å sammenligne vin med noe positivt. Nå tar de til motmæle.

Den franske regjering har gjort livet vanskelig for vinprodusentene med en absurd alkohollov. Foreningen ANPAA (Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie) gjør hva den kan for å sette vin, som er en landets viktigste inntektskilder, i et mistenkelig lys. Flere aviser har havnet i retten fordi de har skrevet at vin smaker godt.

Nå setter den franske vinindustri seg ifølge Decanter, til motverge med en "for-vin-lobby" med et budsjett på ca 2 millioner euro. Lobbyens formål er å være en motvekt til regjeringens "bakvaskelse" av vin, som initiativtakerne, vinprodusentforeningene i Bordeaux, Champagne og flere andre appellasjoner, kaller det.

Lei av angrep på fransk vin
Som presidenten for produsentforeningen BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), Pierre-Henry Gagey, uttrykker det, så er vinindustrien dødslei av at regjeringen rakker ned på vin, og han finner det direkte sjokkerende at det fra myndighetshold fortelles at et enkelt glass vin kan forårsake kreft.

Med sistnevnte viser Gagey til en rapport fra l'Institut National du Cancer (INCA). Rapporten, som er et par år gammel, ble offentliggjort i begynnelsen av 2009. Den fastslår at vin selv ved et moderat forbruk øker risikoen for å få kreft. Det er senere er blitt tilbakevist på det sterkeste av leger og vitenskapsfolk.

Ifølge Gagey er det den slags rapporter, samt de mange angrep på vin i det hele tatt, som har en del av skylden for at vinforbruket i Frankrike er dalende.

Vil støtte forskningsprosjekter
Den nye "for-vin-lobby" ble offentliggjort under den nylig avholdte Hospices de Beaune-auksjonen, og i disse dager planlegger man hva budsjettene skal gå til. Ett er sikkert, man vil støtte forskningsprosjekter som har til formål å underbygge de mange gode egenskapene ved vin.

Dessuten vil man støtte opp om initiativer som etableres av Vin & Société, en forening som går inn for et fornuftig forbruk av alkohol, men samtidig har tatt til motmæle hver gang den franske vinverdenen har fått et spark i baken av myndighetene.

Mens ANPAA har et årlig budsjett på 66 millioner euro, har Vin & Société kun stakkarslige 2 millioner euro.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen