Nyhetene på polet januar 2011 - hvitvin og musserende

Redaksjonen
07 Januar 2011 - 12:58

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

+ (89p)
La Stoppa Ageno 2006
Az. Vitivinicola La Stoppa
Italia - Emilia Romagna
80359 VSD - kr 232,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinum
Farge og duft: Dyp oransje. Rik sødmefylt duft med søte aprikoser, mango og epler.
Smak: Fyldig anslag, god syre, gode tanniner og bitterstoffer gir flott fasthet, litt grønn mot slutten, men sitter veldig godt og lene. (2006)
Bruksområde: Rike retter med lam eller lyst kjøtt.
Vurdering: En flott oransjevin for de neste 8 årene. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 60% Malvasia Candia Aromatica, 40% Ortrugo/Trebbiano
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring for 50% av vinen, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (88p)
Grillo Baccabianca 2005
Tenuta Grillo
Italia - Piemonte
80626 Vectura - kr 213,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Gyllen. Lett oksidert preg, men elegant med fine aprikostoner.
Smak: Fyldig anslag, litt prikking, gode syrer, fine tanniner, sitter godt og lenge. (2005)
Bruksområde: Lyst kjøtt eller sjømat med fet saus.
Vurdering: En elegant oransjevin for de neste seks årene. Meget godt kjøp. (2005)
Laget av: Cortese
Alkoholinnhold: 11,5 % vol.
Bestill her:

+ (88p)
Paraschos Ribolla Gialla 2007
Paraschos di Paraschos Evangelos
Italia - Friuli-Venezia Giulia
10845 Vectura - kr 247,60 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
ProCura
Farge og duft: Oransjegul. Flott duft av aprikos, gule epler, en del fruktsødme.
Smak: Fyldig anslag, god syre, tørker noe utover, men likevel bra, mye aprikos (tørket) mot slutten som er tørr og god. (2007)
Bruksområde: Sjømat eller lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En vellaget oransjevin for de neste fem årene. Godt kjøp. (2007)
Laget av: Ribolla
Alkoholinnhold: 12,0 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagret 23 mnd. i store slovenske eikefat
Bestill her:

+ (87p)
Bea Santa Chiara 2008
Paolo Bea
Italia - Umbria
10846 Vectura - kr 253,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
ProCura
Farge og duft: Gyllen. Oksidert preg, epleskall, mineraler.
Smak: Følger duften, god syre, bra frukt, noe tanniner utover, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Kylling, rustikke sjømatretter.
Vurdering: En god oransjevin for de neste tre-fire årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 20% Grechetto, 20% Malvasia, 20% Sauvignon Blanc, 20% Garganega, 20% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Bestill her:

(86p)
Joseph Mellot Pouilly-Fumé le Chant des Vignes 2009
Joseph Mellot
Frankrike - Pouilly-Fumé
90317 VSD - kr 155,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Gul. Litt fet duft av solbærblader, stikkelsbær, mineraler, sitrus.
Smak: Fyldig anslag, god syre, god karakter, åpen og tiltalende, sitter godt og lenge, tørr god finish. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En god vin for de neste tre-fire årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0 % vol.
Bestill her:

(86p)
Trinchero Bianco 2007
Ezio Trinchero
Italia - Piemonte
10844 Vectura - kr 249,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Oransjegul.Rik duft med oksidert preg, aprikos og epleskrell, gammel eplekjeller.
Smak: Fyldig anslag, ganske kraftig karakter, mye tanniner utover, bra syre, men bitterstoffene er litt for tydelige, sitter likevel bra og lenge. (2007)
Bruksområde: Kraftige retter med lyst kjøtt, også lam.
Vurdering: En kraftig og litt tøff oransjevin for de neste fem-seks årene. Verd prisen. (2007)
Laget av: 60% Arneis, 40% Malvasia di Candia
Alkoholinnhold: 13,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i store eikefat
Bestill her:

(85p)
Daniel Dampt Chablis Village 2009
Daniel Dampt & Fils
Frankrike - Chablis
51727 Nafstad - kr 497,70 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Nafstad
Farge og duft: Gul. Dempet duft av modne gule epler, litt mineraler.
Smak: Bløtt anslag, myk syre, moden frukt, god fedme, sitter godt og lenge. (2009 BiB)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En god chablisboks. Meget godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret
Bestill her:

÷ (83p)
Schmetterling Riesling2009
D-RP 576 280
Tyskland - Nahe
59204 Vectura - kr 299,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Better Brands
Farge og duft: Lys gul. Litt søtlig epleduft, noe sitrus og snev av petroleum.
Smak: Sødmefylt anslag, litt bløt syre, en del sødme dominerer litt, men god frukt, sitter bra. (2009 BiB)
Bruksområde: Kosevin, salater, røykelaks, thaimat.
Vurdering: En god boksvin. Meget godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 8,5 % vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed OBJECT_ID="88042" CLASS="embedded_bottle" VIEW="embedded_bottle" ID="embedded_bottle_88042" BOTTLEVIEW="2">

÷ (82p)
Moncaro Verdicchio 2009
Moncaro
Italia - Marche
90318 Vectura - kr 359,00 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
World Wines
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, litt mineraler, modne epler, litt sitrus.
Smak: Bløtt anslag, noe fedme, bløt stil, moden frukt, fint mineralpreg, sitter bra. (2009 BiB)
Bruksområde: Aperitiff, lettere retter.
Vurdering: En ok hvitvin for det neste året. Godt kjøp. (2009 BiB)
Laget av: Verdicchio
Alkoholinnhold: 12,5 % vol.
Bestill her:

Musserende

÷ (82p)
Albino Armani Prosecco
Cantina Albino Armani
Italia
90307 Vectura - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Sukkertøyaktig duft, gule frukter, ren, aromatisk.
Smak: Fruktig anslag, god syre, mye sukkertøy utover, bra skum, tørker godt. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, aperitiff.
Vurdering: En ok prosecco. Innen et år. Vel verd prisen. (UÅ)
Laget av: Prosecco
Alkoholinnhold: 11,0 % vol.
Bestill her:

+ (78p)
Dovela Strawberry 2009
Civino
Spania
53133 VSD - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Blend Wines
Farge og duft: Varm rød. Søt duft av jordbærsyltetøy.
Smak: Fruktig start, følger duften,. En del sødme, men tørker likevel ganske godt opp, mye jordbærpreg, men mer av det kokte slaget,sitter noe. (2009)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: For nybegynnere og jordbærelskere. (2009)
Laget av: Druer, jordbær, sukker
Alkoholinnhold: 11,0 % vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her