Nyhetene på polet november 2011 - Musserende og hvitvin

Aase E. Jacobsen
02 November 2011 - 14:58

For unødvendig mange av de 73 produktene kommer fra våre naboland. Uten at det bidrar til noe kvalitetsløft. For kvaliteten på en slik lansering ville vært minst like høy om det bare var norske produkter med. Det er ikke minst øl en meget god dokumentasjon på. Også eple- og bærbaserte produkter, både med og uten alkohol. Så her har polfolket gått over bekken etter vann.Vanlige vinnyheter kommer i bakgrunnen med et slikt fokus. Og særlig når kvaliteten på det som lanseres gjennomsnittlig og relativt sett bare kan karakteriseres som grei. Noen lyspunkter finnes dog, og det i det folkelige hjørnet. De beste kjøpene denne gangen er en sjelden petit verdot fra Uruguay, et par fra Côtes du Rhône samt noen røde boksviner.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed VIEW="embeddedoldimage" SIZE="original" CUSTOM:OLDHEIGHT="166" CUSTOM:OLDWIDTH="125">Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomførtNyhetene som er i salg fra og med 5. november 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre. Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.KatalogerFra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett. Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:• Total produktkatalog for perioden november/desember 2011 (1,55 MB)• Katalog med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (795 kB)• Liste med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (71 kB)• Liste med nyheter i bestillingsutvalget for perioden november/desember 2011 (134 kB) Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Musserende

(86p)
Champagne Jean-Michel Bouchet Extra Brut Rosé
Jean-Michel Bouchet et Fils
Frankrike - Champagne
94423 Vectura - kr 300,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Klar ung rosa.Modne røde bær, lett lagret preg, fin karakter.
Smak: Fruktig anslag, en del skum i starten, fin syre, god friskhet,ok tørrhet i finish. (UÅ)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En behagelig rosa champagne. For de neste to årene. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 65% Pinot Meunier, 20% Pinot Noir, 15% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt med bl.a. annengangsgjæring i flasken.
Bestill her:

(85p)
Bonville Grand Cru Rosé Brut
Champagne Franck Bonville
Frankrike - Champagne
94478 VSD - kr 300,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Best Buys International
Farge og duft: Klar ung rosa. Ung fruktig duft med bringebær, jordbær, litt tropisk preg.
Smak: Slitt stort skum i starten, fin syre, bra frukt, ren og god men ikke særlig kompleks, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En fruktig og lettforståelig rose for de neste fire årene. Verd prisen? (UÅ)
Laget av: 90% Chardonnay, 10% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. annengangsgjæring i flasken. Før omkorking har vinen ligget 36 md. på bunnfallet.
Bestill her:

÷ (82p)
Domäne Wachau Riesling Sekt Brut Nature 2008
Domäne Wachau
Østerrike - Wachau
94561 VSD - kr 167,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Blend Wines
Farge og duft: Gulgrønn. Ren frisk duft med god sitrusfedme, mineraler, lagret preg.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, ok karakter, litt emmen i frukten, en del fedme, en del skum, men fine bobler, tørr finish. (2008)
Bruksområde: Fingermat.
Vurdering: En litt spesiell sekt-stil. Best nå. Verd prisen. (2008)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsmetode med bl.a. annengangsgjæring i flasken, 26 md. lagring på bunnfallet. Ingen dosage.
Bestill her:

+ (79p)
Yellowglen Pink
Yellowglen Vineyards
Australia - South Eastern Australia
92239 Trebuchet - kr 96,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Treasury Wine Estates Norway
Farge og duft: Klar varm rosa. Modne røde bær, lett og smådelikat.
Smak: Fruktig anslag, en del sødme, modent bærpreg, en del skum, litt enkel i stilen pga all sødmen, litt emmen i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Krydret mat.
Vurdering: En enkel stil. Nå. (UÅ)
Laget av: 78% Chardonnay, 20% Pinot Noir, 2% Shiraz
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Grunnvinen ble annengangsgjæret i et lukket tanksystem (cuve close) over en periode på 9 md. Før salg ble vinen flaskemodnet i 6 md.
Bestill her:

Hvitvin

+ (87p)
Margan Verdelho 2010
Margan Family Winegrowers
Australia - Hunter Valley
94495 Vectura - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Gulgrønn. Fint preg av sitrrusskall, en del mineraler, aprikos.
Smak: Fyldig anslag, god syre, god fedme, flott karakter, sitter godt utover, lang ettersMak. (2010)
Bruksområde: Lyst kjøtt, sjømat med saus.
Vurdering: En flott hvit australier for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Verdelho
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert tradisjonelt av druer høstet fra 40 år gamle vinstokker med svært liten avkastning.
Bestill her:

+ (87p)
Bellivière Prémices Jasnières 2009
Eric Nicolas
Frankrike - Jasnières (Loire)
94522 VSD - kr 167,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinum
Farge og duft: Gul. Sødmefylt duft, fine frukttoner, mye mineraler, nydelig duft.
Smak: Fyldig anslag, flott sødme, fin syre, en del sødme utover, bra fylde, en del fruktskall i finishen. (2009)
Bruksområde: Ost, krydret mat.
Vurdering: En noe sødmefylt vinstil som tåler fintfem-seks år til. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuelt høstede druer, tradisjonell vinifikasjonsprosess.
Bestill her:

(86p)
Testalonga El Bandito 2009
Testalonga Wines
Sør-Afrika - Swartland
94461 VSD - kr 285,00 (75cl)
Basisutvalg
Vinarius
Farge og duft: Gullgul. Relativt rik duft med tydelige naturvintoner, litt epler og noe aprikos.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, ok naturvinpreg, litt bitter utover. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En god naturvin for de neste to årene. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Maceration carbonique i 4 uker, deretter overføres vinen til 8-10 år gamle fat for ytterligere gjæring. Tappet uten tilsetting av svovel.
Bestill her:

(85p)
Ch. de Rouillac 2008
Vignobles Lafragette
Frankrike - Pessac-Léognan
94454 Vectura - kr 153,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Palmer & Co
Farge og duft: Lys gul. Småelegant duft med fine mineraltoner, litt blomster, bivoks.
Smak: Fruktig anslag, god syre, modent preg, bra karakter, sitter ok. (2008)
Bruksområde: Østers med grove pølser på bordeaux-vis.
Vurdering: En god hvit bordeaux for de neste to årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: 1/3 Sauvignon Blanc, 1/3 Sauvignon Gris, 1/3 Semillon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret ved 16 °C i 10-15 dager med 1 døgns skallkontakt i eikefat. Ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. 70% av vinen ble fatlagret før blanding og tapping.
Bestill her:

÷ (82p)
Schmetterling Riesling Trocken 2010
D-RP 576 280
Tyskland - Nahe
59758 Vectura - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Lys gul. Sødmefylt duft, noe epler.
Smak: Følger duften, noe lett i frukten, men god syre, tørker bra utover, sitter greit, men en tanke emmen i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok vin for det neste året. Vel verd prisen. (2010)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i ståltanker, tankmodnet inntil tapping.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her