Nytt EU-direktiv burde også gjelde vin

Nytt EU-direktiv burde også gjelde vin

Det nye EU-direktivet om merking av uemballert mat, som norske myndigheter slavisk følger, er inkonsekvent. Vin er nemlig unntatt.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2014 - 05:27

Som om ikke seks meter med nye regler siden Norge stemte nei til EU i 1994 er nok, har myndighetene i dette landet valgt å følge nok et EU-direktiv. Denne gangen berører det samtlige serveringssteder direkte. Alle som tilbyr uemballert mat er fra 13. desember pålagt å merke med de 14 vanligste allergenene. Det betyr at maten som tilbys må merkes med hvorvidt den inneholder melk, egg, peanøtter, nøtter, soya, gluten, fisk, skalldyr, bløtdyr (!), selleri, sennep, sesamfrø, lupin eller svovel.

Skaper flere problemer

Helt konkret må menyene heretter spesifisere om en rett inneholder noen av disse 14 allergenene. Ikke uventet imøteses dette nye kravet med skepsis og uro i bransjen. Ikke fordi folk har svin på skogen, men rett og slett fordi det er en mye mer kompleks oppgave enn den kan synes som.

En ting er at opplysningen må komme fram i den skriftlige menyen. I mange bedrifter skiftes den daglig og noen steder framføres den kun muntlig. Det vil selvsagt føre til merkostnader (som må belastes gjestene) og trolig på sikt til at det blir mindre variasjon, kreativitet og ikke minst fleksibilitet. En annen er at alle som jobber med buffeter må passe bedre på – også at ikke gjester roter i skiltingen eller flytter mat fra ett allergenholdig fat til et annet.

Kryssforurensning er nemlig en stor utfordring som det er helt umulig å sikre seg mot.

Vin en potensiell versting

Det er selvsagt alvorlig for dem som er sterkt allergiske, men undersøkelser viser at vi er ikke så følsomme som vil gjerne vil ha det til. Hver fjerde nordmann mener selv å være matallergiker. Men forskning fra 2010 i USA viser at 8 prosent av barn (men færre voksne) er allergiske mot et eller flere matprodukter og en drøy tredel av disse har fått alvorlige reaksjoner. Og ifølge melk.no har bare 2-3 prosent av etniske nordmenn laktoseintoleranse og under 1 prosent av voksne sådanne melkeproteinallergi. Det er med andre ord et stort sprik mellom det faktiske og det følte problemet.

Og hvis denne moderne overfølsomheten fører til at vi får et mindreverdig og dyrere restaurantprodukt, hva har vi så oppnådd? Ingenting, etter min mening, bortsett fra enda flere tvangstrøyer. For den nye ordningen løser veldig lite.

Det som er ekstra «komisk» oppi det hele er at vinen som serveres til maten går fri. Hvilket også er et EU-bestemt unntak som norske myndigheter slavisk følger. Ikke det at den inneholder så mange av de opplistete allergenene, men nok til å være en potensiell versting. Innhold av svovel er riktignok som regel merket påflasken, men svært mange produsenter bruker eggestoffer til klaring. Og det må altså ikke deklareres. Forstå det den som kan.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her