Nyutviklet kompostsystem

Rica Sunnfjord Hotel i Førde har vært pilotkunde under arbeidet med å utvikle et nytt, norsk komposteringsanlegg.
Redaksjonen
28 November 2007 - 15:30

Anlegget er nyttig for miljøet, men bidrar også til bedre økonomi for hotellet.
 
Erfaringene fra Sunnfjord er så gode at Rica-kjeden investerer i ytterligere fem anlegg.
 
Spennende
- Det er et kjempespennende og ganske så genialt system. Vi kommer helt sikkert til å anskaffe enda flere etter hvert, sier miljø- og sikkerhetssjef Lise Sunsby i Rica Hotels.
 
Det er Global Enviro i Selje som har utviklet systemet.
 
Slipper uren sone
Kompostering er ikke nytt. Men det som gjør dette anlegget spesielt, er at det er såkalt håndfritt. Det er en stor innkaståpning inne på kjøkkenet, noe som gjør at personalet slipper å gå ut i uren sone for å bli kvitt matrestene.
 
Matavfallet går rett i en kvern og fraktes med tyngdekraft eller i vakuumrør videre i den helautomatiske prosessen med varme, luft, tromling og vanntilsetting, skriver Teknisk Ukeblad.
Fra 80 til 1,6 tonn
Etter bare 18 timer i det lukkete anlegget kommer matavfallet ut som kompost/tørrstoff. Størrelsen er da bare 4-7 prosent av den opprinnelige avfallsmengden.
 
Sunnfjord Hotel har i løpet av ett års prøvedrift redusert matavfallet fra 80 til 1,6 tonn.
 
Tidligere brukte Sunnfjord Hotel 150 000 kroner i året på å frakte sine 80 tonn matavfall 90 mil til Sverige. Nå kan de spare de kostnadene og miljøet for denne transporten.
 
Nå pågår det arbeid med å se på kommersiell utnyttelse av restproduktene. Det betyr at hotellene faktisk kan tjene penger på avfallet sitt. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her