Nyutviklet kompostsystem

Rica Sunnfjord Hotel i Førde har vært pilotkunde under arbeidet med å utvikle et nytt, norsk komposteringsanlegg.

Anlegget er nyttig for miljøet, men bidrar også til bedre økonomi for hotellet.
 
Erfaringene fra Sunnfjord er så gode at Rica-kjeden investerer i ytterligere fem anlegg.
 
Spennende
- Det er et kjempespennende og ganske så genialt system. Vi kommer helt sikkert til å anskaffe enda flere etter hvert, sier miljø- og sikkerhetssjef Lise Sunsby i Rica Hotels.
 
Det er Global Enviro i Selje som har utviklet systemet.
 
Slipper uren sone
Kompostering er ikke nytt. Men det som gjør dette anlegget spesielt, er at det er såkalt håndfritt. Det er en stor innkaståpning inne på kjøkkenet, noe som gjør at personalet slipper å gå ut i uren sone for å bli kvitt matrestene.
 
Matavfallet går rett i en kvern og fraktes med tyngdekraft eller i vakuumrør videre i den helautomatiske prosessen med varme, luft, tromling og vanntilsetting, skriver Teknisk Ukeblad.
Fra 80 til 1,6 tonn
Etter bare 18 timer i det lukkete anlegget kommer matavfallet ut som kompost/tørrstoff. Størrelsen er da bare 4-7 prosent av den opprinnelige avfallsmengden.
 
Sunnfjord Hotel har i løpet av ett års prøvedrift redusert matavfallet fra 80 til 1,6 tonn.
 
Tidligere brukte Sunnfjord Hotel 150 000 kroner i året på å frakte sine 80 tonn matavfall 90 mil til Sverige. Nå kan de spare de kostnadene og miljøet for denne transporten.
 
Nå pågår det arbeid med å se på kommersiell utnyttelse av restproduktene. Det betyr at hotellene faktisk kan tjene penger på avfallet sitt. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen