Ødelegger for samlere

Prisene på de dyreste vinene på markedet presses til stadig høyere nivåer. De fører til problemer for de tradisjonelle vinsamlerne.
Redaksjonen
08 August 2007 - 09:00

Det er gode tider over store deler av verden. Det finnes mange nyrike som presser prisene opp på de mest eksklusive vinene. Derfor forsvinner fler og fler av de tradisjonelle vinsamlerne vekk fra markedet.
 
Nye storkunder
Det er russere og kinesere med mye penger som har blitt storkunder av de dyreste vinmerkene. Men også finansfolk med store bonuser bruker penger på de dyreste vinene. Og siden prisene presses i været, så har ikke tradisjonelle vinsamlere økonomi til å henge med, skriver Financial Times.
 
Vinhandlere som avisen har snakket med bruker begrepet "nye penger" og sier at de ser et stadig større innslag av dette. Veksten i økonomien i store deler av verden har gitt fler folk mer penger og dermed ny etterspørsel etter de dyreste vinene.
 
Prisvekst
Liv-ex 100-indeksen er en indeks over de 100 vinmerkene som det vil være mest lønnsomt å investere i. I indeksen er viner fra Bordeaux vektet med 90 prosent. Denne indeksen har steget med 42 prosent i år. Indeksen brukes av 155 vingrossister og har i sommer nådd det høyeste nivå siden den ble introdusert i år 2000.
Priseksempler
Her er noen eksempler på prisøkningen. En kasse Château Lafite Rothschild 1996 er solgt for 7000 pund (82 600 kr). Det tilsvarer en økning på 66 prosent på et halvt år. En kasse Château Mouton Rothschild 1998 har steget med 73 prosent og er solgt for 2600 pund (30 680 kr). Tar vi med en Château Latour 2004 selges denne for 3200 pund (37 760 kr). Det tilsvarer en prisoppgang på 56 prosent siden årsskiftet.
 
Mest dyrt
Stephen William i vinbutikken Antique Wine i London sier at tradisjonelle vinkjennere gjerne begynner med mindre dyre viner og arbeider opp sin samling gradvis med dyrere merker. Men folk med "nye penger" begynner rett på toppen.

Stephen Browett er innkjøpsdirektør i vinbutikken Farr Vintners i London og har solgt 17 kasser Château Lafite 2003 de siste to ukene for 7000 pund. Det er det dobbelte av prisen for ett år siden.

- Folk skriker etter mer, sier han.

Det meste av vinen ble solgt til britiske og asiatiske kjøpere.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her