Økologisk koster

Det koster opptil 8 000 kroner koster å fortelle gjester at et serveringssted serverer økologisk mat.
Redaksjonen
30 Januar 2009 - 11:00

- Her skal det oppmuntres til å satse økologisk i hele kjeden og så opplever vi i serveringsnæringen at det koster 8 000 kroner å få Debio-merket på døren, sier Nesan Mariyanayagam til ABC Nyheter.
 
4 000 i avgift
Avgiften per år er på 4 000 kroner. Da har man anledning til å markedsføre økomat på serveringsstedet. I tillegg kommer et engangsgebyr på 870 kroner. Dersom serveringsstedet ønsker rask saksbehandling kommer det i tillegg et gebyr på 3 000.
 
Nesan har drevet Cafe G på Dalen i Tokke i Telemark i to år. Helt siden oppstarten har han servert økologisk mat.
 
- Jeg har allerede kostnader ved å drive økologisk, så hvorfor skal jeg få dette i tillegg, spør Nesan.
 
Handlingsplan
I disse dager legger regjeringen frem en handlingsplan for økologisk matproduksjon og matforbruk. Målet er at 15 prosent av matproduksjonen skal være økologisk i 2015.
 
- Jeg har ikke fått støtte til noe som helst, jeg blir bare bedt om å betale, sier Nesan.
 
Idealisme
- At det koster for serveringssteder å annonsere at man serverer økologisk mat er faktisk nytt for meg, sier leder av NHO Reiseliv, Knut Almquist.
 
- Jeg kan i og for seg se det rimelige i at det skal koste noe å få slike merker, det handler jo om å skaffe seg et konkurransefortrinn.  På den annen side er mange av disse bedriftene små, de er drevet på idealisme og har ikke allverdens av økonomi. Jeg har forståelse for at disse synes dette er urimelig, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her