Økologisk vin øker

Økologisk vin har doblet salget i første halvår i år.
Redaksjonen
17 September 2008 - 10:00

Det er tall som er hentet inn fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) som viser at salget av økologiske viner øker kraftig.
 
I første halvår ble det solgt over 234 000 liter med økologisk svakvin i Norge. Dette er en fordobling målt mot tallene fra 2007.
 
103 prosent
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for VBF. Tallene for første halvår 2008 viser en vekst på hele 103 prosent sammenliknet med samme periode i 2007. En av årsakene til veksten kan være at Vinmonopolet hadde økologisk vin som fokusområde på forsommeren.
 
- Flere produkter kommer nå ut på det norske markedet. Vi har i løpet av de siste årene sett en sterk vekst i kategorien og forventer at dette vil fortsette i årene som kommer, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.
 
Lite salg totalt
Men selv om veksten er stor målt i prosent, har ikke økologiske viner mer enn rundt en prosent det totale vinsalget i Norge.
 
Statistikken for første halvår viser at salget av økologiske viner øker raskest på barer og restauranter.
 
- I 2007 økte salget av økologisk vin til norske serveringssteder med 75 prosent på årsbasis. I årets første seks måneder var veksten på hele 198 prosent. Totalt har det hittil i år blitt solgt mer økologisk vin på barer og restauranter enn hele fjoråret under ett, sier Jordheim i en pressemelding.
 
- Bare 10 prosent av all vin som selges i Norge, selges gjennom serveringsstedene. Mange av landets restauranter og barer har imidlertid vært viktige drivkrefter i forhold til å vise nordmenn at det er mulig å nyte alkohol på en god og ansvarlig måte. Gjennom møte med en god vinkelner oppdager forbrukerne hvilke viner som passer til god mat, og at det nå finnes mange gode økologiske alternativer også på vin, sier Jordheim.
 
Økologisk rødvin
Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Jordsmonnet styrkes gjennom bruk av kompost og planteekstrakter, som på sikt gjør vinplanten mer motstandsdyktig overfor sykdommer. Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her