Økologisk vin øker

Økologisk vin har doblet salget i første halvår i år.
Redaksjonen
17 September 2008 - 09:00

Det er tall som er hentet inn fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) som viser at salget av økologiske viner øker kraftig.
 
I første halvår ble det solgt over 234 000 liter med økologisk svakvin i Norge. Dette er en fordobling målt mot tallene fra 2007.
 
103 prosent
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for VBF. Tallene for første halvår 2008 viser en vekst på hele 103 prosent sammenliknet med samme periode i 2007. En av årsakene til veksten kan være at Vinmonopolet hadde økologisk vin som fokusområde på forsommeren.
 
- Flere produkter kommer nå ut på det norske markedet. Vi har i løpet av de siste årene sett en sterk vekst i kategorien og forventer at dette vil fortsette i årene som kommer, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.
 
Lite salg totalt
Men selv om veksten er stor målt i prosent, har ikke økologiske viner mer enn rundt en prosent det totale vinsalget i Norge.
 
Statistikken for første halvår viser at salget av økologiske viner øker raskest på barer og restauranter.
 
- I 2007 økte salget av økologisk vin til norske serveringssteder med 75 prosent på årsbasis. I årets første seks måneder var veksten på hele 198 prosent. Totalt har det hittil i år blitt solgt mer økologisk vin på barer og restauranter enn hele fjoråret under ett, sier Jordheim i en pressemelding.
 
- Bare 10 prosent av all vin som selges i Norge, selges gjennom serveringsstedene. Mange av landets restauranter og barer har imidlertid vært viktige drivkrefter i forhold til å vise nordmenn at det er mulig å nyte alkohol på en god og ansvarlig måte. Gjennom møte med en god vinkelner oppdager forbrukerne hvilke viner som passer til god mat, og at det nå finnes mange gode økologiske alternativer også på vin, sier Jordheim.
 
Økologisk rødvin
Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Jordsmonnet styrkes gjennom bruk av kompost og planteekstrakter, som på sikt gjør vinplanten mer motstandsdyktig overfor sykdommer. Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her