Økologisk vin øker

Økologisk vin har doblet salget i første halvår i år.

Det er tall som er hentet inn fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) som viser at salget av økologiske viner øker kraftig.
 
I første halvår ble det solgt over 234 000 liter med økologisk svakvin i Norge. Dette er en fordobling målt mot tallene fra 2007.
 
103 prosent
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for VBF. Tallene for første halvår 2008 viser en vekst på hele 103 prosent sammenliknet med samme periode i 2007. En av årsakene til veksten kan være at Vinmonopolet hadde økologisk vin som fokusområde på forsommeren.
 
- Flere produkter kommer nå ut på det norske markedet. Vi har i løpet av de siste årene sett en sterk vekst i kategorien og forventer at dette vil fortsette i årene som kommer, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.
 
Lite salg totalt
Men selv om veksten er stor målt i prosent, har ikke økologiske viner mer enn rundt en prosent det totale vinsalget i Norge.
 
Statistikken for første halvår viser at salget av økologiske viner øker raskest på barer og restauranter.
 
- I 2007 økte salget av økologisk vin til norske serveringssteder med 75 prosent på årsbasis. I årets første seks måneder var veksten på hele 198 prosent. Totalt har det hittil i år blitt solgt mer økologisk vin på barer og restauranter enn hele fjoråret under ett, sier Jordheim i en pressemelding.
 
- Bare 10 prosent av all vin som selges i Norge, selges gjennom serveringsstedene. Mange av landets restauranter og barer har imidlertid vært viktige drivkrefter i forhold til å vise nordmenn at det er mulig å nyte alkohol på en god og ansvarlig måte. Gjennom møte med en god vinkelner oppdager forbrukerne hvilke viner som passer til god mat, og at det nå finnes mange gode økologiske alternativer også på vin, sier Jordheim.
 
Økologisk rødvin
Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Jordsmonnet styrkes gjennom bruk av kompost og planteekstrakter, som på sikt gjør vinplanten mer motstandsdyktig overfor sykdommer. Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen