Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Øl
De har funnet en ny måte å bruke druene på
Foto: (Torgeir Toft Engerud)

De har funnet en ny måte å bruke druene på

Italia er med sine 597 håndverksbryggerier det tredje viktigste øllandet i denne kategorien i Europa. Bare i Slow Foods ølguide for 2019 er nå 2650 ulike øl omtalt. Deriblant stadig flere varianter av landets mest originale øltype, Italian grape ale.
24 Januar 2019 - 14:44

Som i mange andre markeder utgjør håndverksølet bare fem prosent av det totale italienske ølforbruket. Og som så mange andre steder i verden er det snakk om en veritabel eksplosjon. Italia forbigås nå bare av England og Tyskland når det kommer til antall håndverksbryggerier.

I de nordlige og sentrale delene av landet finnes det flere mindre ølbryggerier enn i sør, og det var i Piozzo i Cuneo, Piemonte at det hele startet med Baladin i 1996. I dag er Baladin Italias mestselgende håndverksbryggeri. En av storselgerne er det lettdrikkelige hveteølet Isaac med 5 prosent alkohol. I Norge er store deler av porteføljen tilgjengelig med øl som Super og Nazionale samt alkoholfri Cola.

Baladins ølbryggeri er blitt en turistdestinasjon i Piemonte. Foto: Baladin

Birrificio del Ducato er Italias mest prisbelønte bryggeri, etter bare 10 år i drift. Bryggeriet ligger i den lille byen Roncole Verdi i provinsen Parma i nord-Italia. Deres flaggskip Viæmilia er det mest prisbelønte lagerølet i verden og kjennetegnes av blomsteraroma og diskret bitterhet.

Italian grape ale

Sågar Puglia og Sicilia har nå et titalls mikrobryggerier og på Sardinia finnes i alt åtte hvorav ett, Birrificio Barley, har fått Slow food-sertifisering. To av deres populære øl er BB 5 La Calàma og BB Boom. Det siste er et øl som er brygget med sapa (druemostkonsentrat) av vermentino. Det tilhører en ølstil som kalles Italian grape ale, og som fra 2015 er beskrevet i retningslinjene for Beer Judge Certification Program (BJCP). Den kombinerer ølets ingredienser med druemost eller vin og utnytter gjerne også modning i fat som har inneholdt vin.

Giovanni Campari startet Birrifico del Ducato i 2007. Bryggeriet holder til rett utenfor Parma - midt i matfatet. Foto: Torgeir Toft Engerud

Til og med i mikrorepublikken San Marino som er omringet av Emilia-Romagnas vinmarker, har bryggeriet med det ironiske navnet Abusivo (misbruk) brygget øl siden 2015. De bruker imidlertid ikke vin i bryggingen, men derimot egendyrket humle.

Krisen i Italia til tross er det mange som satser det de har på å kombinere lidenskap for øl med inntektsskapende arbeid. Fortsatt er boomen en trend, men den kommer med største sannsynlighet til å utvikles til en tradisjon som vil løpe parallelt med den mangetusenårige vinkulturen.

Siden strøm er dyrt i Italia, og strømregningen er ekstra høy om sommeren på grunn av luftavkjøling, prøver de fleste bryggerier å legge mesteparten av produksjonen i den kalde årstiden. Derfor er det om sommeren at de fleste ølfestivalene finner sted. De fleste besøkende er under 30, men også barnefamilier og pensjonister er å se, selv om de ikke står for den største delen av forbruket.

Rasinia i Toscana brygger Cudera som er et Italian grape ale. Foto:  Cia Erander og Daniel Gahnertz

To eksempler på sommerfestivaler i Viterbo-provinsen, rett nord for Roma, er Fermento i Tarquinia og A Tuscia Birra eller ATB i Montefiascone. På siste Fermento-festival deltok 13 bryggerier fra Lazio, Umbria og Toscana. Deriblant Rasinia som holder til i Toscana og brygger det utmerkede ølet Cudera, også det et Italian grape ale. Ølet kombinerer på en overraskende måte drikketypene beste egenskaper, først kommer maltens forfriskende tørrhet, deretter overtar vinens syrlighet gradvis over. Cudera holder 9 prosent og passer perfekt som alternativ til vin til tyngre matretter som rødt kjøtt, lasagne og lagrede oster.

Ifølge Eugenio Signorni, redaktør for Slow Foods ølguide som nå er kommet ut i sin sjette utgave, er det italienske drueølet det mest originale av alle øltyper som brygges i Italia.  I Norge er det kun Loverbeers Beerbera og Nebiulin-a – med henholdsvis barbera- og nebbiolodruer – som representerer denne kategorien i øyeblikket.

Loverbeer brygger øl med og uten druer.  Foto: Torgeir Toft Engerud

Aperitivo eller dagen derpå

Birra Aména kommer fra Umbria og har fått navnet sitt fra det italienske ordet for «stor reise», en type reise som kunstnere, forfattere og filosofer fra Nord-Europa, deriblant flere nordmenn, gjorde til Italia for å få inspirasjon fra landets skjønnhet. Spiravènto er en bière blanche med klar gulfarge og gult skum så tykt at det minner om pisket krem. Ølet som holder 4,9 prosent passer best sammen med fisk og skalldyr, men også ferske oster eller lyst kjøtt. Assium markedsføres som det optimale aperitivoølet og «dagen-derpå»-øl siden det er så lettfordøyelig. Det hadde aldri gått verken i Sverige eller Norge.

Itineris har tatt turen fra Viterbo til ølfestivalen i Tarquinia for å vise fram sine øl Foto:  Cia Erander og Daniel Gahnertz

Bryggeriet Itineris ligger i provinsen Viterbo og brygger 10 ulike ølsorter. Francigena (som fått sitt navn fra pilgrimsleden fra Canterbury til Roma) er et klart øl i trappiststil. Den myke litt søte smaken gjør det til et perfekt meditasjonsøl. Ølet med navn Tribe Whiskey infused er et birra rossa (rødt øl) på 9 prosent med en distinkt røykaktig fataroma og en tørr ettersmak.

Ølfestivalen A Tuscia Birra (ATB) i Montefiascone skiller seg mye fra de åpne luftige forholdene i badebyen Tarquinia. I Montefiascone har nemlig bryggeriene flyttet inn i små barer på gateplan i de trange og svingete middelalderssmauene i byen. Ideen er at man ønsker å ta vare på det lokale preget og former festivalen etter disse omstendighetene.

Federico Bianco hos Bellàzzi er stolt av prisene saisonølet Jana har mottatt. Foto:  Cia Erander og Daniel Gahnertz

Liker syrlig øl

Bryggeriet Bellàzzi er representert både i Tarquinia og Montefiascone og er et av de mest innovative og dristige av alle de italienske bryggeriene. De har sågar fått en pris fra Slow Food for sitt fantastiske øl Saison Jana.

- Jana er en av våre storselgere og det unike er at vi har brukt den spesielle sitrusfrukten pompia fra Sardinia, sier Federico Bianco.

Det gir et ekstra leskende og syrlig øl på 5,5 prosent. At italienerne elsker syrlig øl, dokumenteres av at de er nummer to i verden, etter USA, når det kommer til forbruk av belgisk øl.

Et annet interessant bryggeri er Free Lions med Andrea Fralleoni som grunnlegger og eier. Han har bryggeriets logo, to løvehoder, tatovert på underarmen. Det passer ekstra godt siden løver inngår også i Viterbos byvåpen.

Andrea Fralleoni i Free Lions tapper Big Zombie. Foto:  Cia Erander og Daniel Gahnertz

- Det lokale markedet er selvsagt viktig for oss, men vi eksporterer også til England og Spania, sier Andrea.

Free Lions deltar i inntil sju ølmesser i året, hvilket betyr mye for å utvide markedet.  - Her på A Tuscia Birra har vi solgt rundt 80 liter øl per kveld, sier Andrea.

Double IPA-en Big Zombie på 8 prosent er en av deres storselgere.

- Den er forfriskende om sommeren. Men selvsagt passer den året rundt, sier Andrea Fralleoni.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne champagnen er faktisk utrolig billig
Godbiter i pollisten

Denne champagnen er faktisk utrolig billig

Den kom inn i hyllene til 120 polutsalg fra mai, og da som en enda mer vellagret utgave enn tidligere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her
s