Øl med noe attåt

To nye bøker handler om øl i kombinasjon med mat. Den ene holder i massevis, den andre faller igjennom.
Redaksjonen
12 Desember 2007 - 13:03

Helge Hagens Pølser og øl føyer seg pent inn i rekken av kvalitetsbøker signert naturforvalteren bosatt i Brumunddal. Hans forrige bok, Fisk fra fangst til fest (2006), er en praktbok om hvordan behandle og tilberede fisk.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Sikpølse og ketchup
I år er det øl og pølser som er tema, og det er ikke wiener fra Shell eller pils fra fabrikk det er snakk om. Dette er boka for deg som aksepterer å legge mer enn to pinner i kors for å få et måltid mat med drikke til. I Hagens verden starter prosessen fram mot gode pølser med jakt eller slakt, rengjøring av tarmer og valg av krydder.

Lær å lage alt fra salami til sikpølse (pølse av fisk, altså) og spekepølse av for eksempel elg. I den har einebær en naturlig plass blant flere typer smakstilsetninger. Du lærer også å lage din egen ketchup, med en oppskrift som faktisk stammer fra selveste Schønberg Erken.

Egenprodusert øl
Så var det ølet. For mange blir dette vel avansert, og det er en kjent sak at pinlig nøyaktighet og god hygiene er nødvendig for å kunne framstille eget brygg. Her får du alle triks om mesking, bruk av gjærlås, valg av humle (de kommer blant annet som pellets) og alt det andre som skal til før strupen etter mye om og men kan leskes. Forfatteren runder av det hele med en liten oppskriftsdel, der du finner retter som ølgravet fisk, kjøtt i øl, blåskjell i øl og skrei med spekepølse.

En levende og inspirerende bok, med gode bilder som gjør det lettere å henge med i timen.

Tun Forlag
398 kroner
 
Antall stjerner:

Bent Engen, Hylje Mortensen og Dag H. Engen har laget boka Dessert, øl og vin. Leseren får oppskrifter på 40 desserter som har øl i seg og en rekke andre retter som duger som måltidets punktum. Hva med en karamellpudding med smak av mjød?

Vage råd
I tillegg skal boka hjelpe deg med å velge riktig rype øl eller vin til dessertene. Og det er her jeg synes den svikter. Mange av anbefalingene blir rett og slett for generelle, eller det er alt for tuklete å få tak i drikken som anbefales.

La oss bruke Pasjonsfruktmousse som et eksempel. "Her er det vanskelig å finne et egnet norsk øl", heter det, og du anbefales å dra til utlandet for å finne et fruktig hveteøl, eller aller helst reise til Belgia og shoppe en halvtørr gueze/lambic eller en syrlig flemish red. Ja, ja.

Ok oppskrifter
Ikke mange vil legge så mye innsats i å skaffe det optimale drikkefølget til en dessert.
Skulle du ende opp med vin til denne desserten, er rådet at "her fungerer det meste som er søtt med noe syre av både viner og hetviner, men vårt valg vil være en edelsøt hvitvin". Her må man nok også ha grundig hjelp av betjeningen på Polet når det kommer til stykket!

I tillegg har fagbladet Ølgjerd (som utgis av Norøl) påpekt at det i boka anbefales øl som ikke lenger er tilgjengelig i handelen, og at forfatterne har hoppet bukk over flere norske øltyper som kunne ha passet bra til rettene.

Oppskriftene virker forøvrig helt ok.

ØL Forlag
299 kroner
 
Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her