Øl-Norge samles

15 nye bryggerier har den siste måneden meldt seg inn i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Nesten alle de nye er gårds- og mikrobryggerier.
Redaksjonen
24 Februar 2010 - 20:00

- En fantastisk tillitserklæring og et stort løft for norsk ølkultur, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen som i løpet av en måned har doblet medlemstallet.

Mikrobyggeriene produserer bare en liten brøkdel av ølet som drikkes i Norge, men de har en betydning som er langt større enn produksjonsvolumet skulle tilsi, mener Nome.

- Mange produserer øl av høy internasjonal kvalitet. De er modige og innovative og strålende ambassadører for ølkulturen og bryggerfaget, sier han.

Øl med særpreg
Atna Øl i Stor-Elvdal i Hedmark er et av de små bryggeriene som nå har meldt seg inn i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

- For oss er det viktig å søke fellesskap med andre små bryggerier. Vi konkurrerer ikke med hverandre, men er gode alternativer til kjente merkevarer fra de store bryggeriene, sier Sverre O. Øverby i Atna Øl.

Små og lokale ølprodusenter merker økende interesse fra dagligvarebutikker og serveringssteder, mener han.

- Vi lager øl med lokalt særpreg som mange ønsker å tilby gjestene eller kundene sine. Vi kjører øl til butikker og restauranter langt utenfor vårt lokalmiljø, sier Sverre Øverby.

Mer informasjon
Bryggeri- og Drikkevareforeningen arbeider med flere saker som skal gjøre livet lettere for de små ølprodusentene.

- Vi ønsker at gårds- og mikrobryggeriene skal få lettere tilgang til dagligvarebutikker og til Vinmonopolets utsalg. For disse små ølprodusentene er det viktig å få reduserte avgifter. De trenger også større adgang til å gå ut med informasjon om ølet de lager på internett og i brosjyrer, sier Petter Nome.

Nome gleder seg over at gårds- og mikrobryggeriene får stadig større oppmerksomhet og scorer høyt på avisenes øltester. Han gir også et håndslag til landsbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som viser stor interesse for å fremme norsk ølkultur. Ikke minst nisjeproduksjonen i by og bygd.

Hele landet
De nye medlemmene i Bryggeri- og Drikkevareforeningen er spredt over hele landet, fra Grimstad i sør til Andøya i nord, fra Florø i vest til Atna i øst:
• Arendals Bryggeri AS, Arendal
• Atna Øl, Atna
• Breiflabben Brygghus, Andøy
• Gjerberg Bryggeri, Rakkestad
• Hønefoss Brygghus, Hønefoss
• Haandbryggeriet, Drammen
• Inderøy Gårdsbryggeri, Inderøy
• Kinn Bryggeri, Florø
• Lervig Aktiebryggeri, Stavanger
• Lillehammer Bryggeri, Lillehammer
• Smaa Vesen Bryggeri, Bagn i Valdres
• Trollbryggeriet, Stranda
• Valdres Gardsbryggeri, Heggenes
• Ægir Bryggeri, Flåm
• Ølve på Egge Bryggeri AS, Steinkjer

Fra før har Bryggeri- og Drikkevareforeningen følgende medlemmer:
• Berentsens Brygghus (Egersund)
• Coca-Cola Drikker (Lørenskog)
• Hansa Borg Bryggerier (Bergen/Sarpsborg)
• Macks Ølbryggeri (Tromsø)
• Nøgne Ø (Grimstad)
• Oskar Sylte Mineralvannfabrikk (Molde)
• Ringnes (Oslo)
• Roma Mineralvann (Lillestrøm)
• Union Bryggeri (Skien)
• Aass Bryggeri (Drammen)

Grans Bryggeri har valgt å stå utenfor foreningen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her