Ola åpner best i verden

Endelig løsnet det for årets norgesmester i østersåpning, Ola Nilsson. Denne helgen holdt han nervene i sjakk og gikk helt til topps i det femtiende verdensmesterskap, som ble avholdt i Galway, Irland.

Etter å ha blitt nummer to i fjorårets verdensmesterskap var det en svært lykkelig Nilsson som omsider kunne smykke seg med den gjeve verdensmestertittelen. Ekstra spesielt var det at det klaffet med mesterskapets jubileumsår der deltakere fra 18 nasjoner deltok.

Nilsson åpnet sine 30 østers på 2 minutter og 39 sekunder. Sveriges deltaker, Hans Johannesson, var i selve konkurransen tre sekunder raskere.

Men tid er ikke alt
Som kjent er det ikke på langt nær hurtighet alene som teller. Østersene som er av typen edulis (flatøsters) skal være perfekt åpnet, uten skall og andre uvelkomne elementer, kjøttet skal være løsnet fra muskelen og østersene skal arrangeres som om de skulle bli servert til betalende restaurantgjester. Nettopp derfor er også blod fra utøveren bannlyst på østersfatet, noe som ikke er så enkelt å overholde når tidspresset er som størst.

Nilsson fikk som et resultat av dette tildelt kun 22 straffesekunder, noe som er svært lite i denne tøffe konkurransen. Derfor havnet Sverige på en annenplass, totalt tre sekunder bak Norge. Ytterligere seks sekunder til fikk Englands deltaker notert på sin tredjeplass.

Ola Nilsson har en klar oppfatning om oppskriften til suksess:
- Holdt hodet kaldt, ikke stress. Rytme er mye viktigere enn ren hurtighet, mener Ola Nilsson. Og vi tror ham så gjerne. Han er jo tross alt verdensmester!

Foto: Roger Kolbu

Les mer om årets norgesmesterskap i østersåpning

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen