Ola Nilsson til VM

Etter en nervepirrende ekstraomgang slo Ola Nilsson Heini Petersen med hårfin margin. Det er dermed Nilsson som skal representere Norge i VM i Irland og kanskje sørge for at vi får vår første verdensmester?

Regjerende norgesmester Ola Nilsson, repeterte seieren på hjemmebane, for det var Madserud Gårds solfylte hage som søndag 15. august var åsted for årets NM i østersåpning. Men han gikk ikke til dekket bord siden mangeårig mester Heini Petersen, kantinechef hos McKinsey, ga ham skikkelig konkurranse. Etter finalen var det nemlig umulig å skille de to totalpoengmessig selv om Petersen var fem sekunder raskere. Det er ikke bare hurtighet som belønnes. De 30 østersene skal være åpnet på et perfekt vis, uten skall og andre uvedkommende elementer, og dessuten skal de være løsnet fra skjellet.

Derfor måtte det en ekstraomgang til - en duell mellom Norges desidert beste østersåpnere gjennom tidene. Nilsson åpnet 30 østers på 2,08 og Petersen på 2,16. Etter at juryen hadde vurdert hvordan østersene var åpnet, var det klart at det er svenske Nilsson som skal forsvare de norske fargene i Galway, Irland, i slutten av september. Der sikret han andreplassen i fjor, og dermed er forventningene store til at han kan lukte på gullet i år.

Nilsson og Petersen kan virke uslåelige, og avstanden til de tre andre i finalen var stor. Xian Xu fra Radisson SAS Plaza ble nummer tre med så å si perfekt åpnete østers med en tid på 3,33, Gorm Nørom (t.v.), Mares, nummer fire og Mons Bakkelund, Le Canard, nummer fem. Som tidligere år var kvinneandelen lav, men all heder til Veslemøy Pedersen, Madserud Gård, for innsatsen.

For årets østers var tøffere enn tidligere år. Norske flatøsters direkte fra skjellmannen Alf Sætres anlegg utenfor Bergen krevde skikkelig krafttak siden de var spesielt harde. Dessuten er det gigas som dominerer det norske markedet og dermed typen de fleste har erfaring med. Mens A la Carte Produkter sponset østersene, stilte Haugen-Gruppen tradisjonen tro med Bollinger Champagne, Ringnes med en annen østerspartner, Guinness, for øvrig - og ikke overraskende offisiell drikke under VM. Irlands Turistkontor sørger for at vinneren med følge kommer til VM, og Jon Schøning AS samt Handberg Engros AS sørget for at finalistene fikk praktisk kjøkkenutstyr i premie. Stor takk rettes også til Omega som tradisjonen tro sto for tidtakingen under mesterskapet. I juryen satt Tore Namstad, Madserud Gård, Daniel Karlsson, Klosteret og Thor-Olav Skålvoll, A la Carte Produkter.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen