Godbiter i pollisten
Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Old school-pinot noir fra Chile? Ja, legg fordommene til side for denne er seriøse saker

Ikke det at dette er den første ikke-kommersielle pinot noir-en fra Chile, men den har en spesiell historie som er verd å lytte til, og ikke minst smaker den fortreffelig.
17 Mars 2021 - 12:45

Bak Tayu Pinot Noir 2019 står samme produsent som bak en av tidenes mestselgende vinmerker på polet, nemlig Gato Negro, men avstanden mellom vinene er himmelvid. Tayu har mye karakter fra voksested, både klimatisk og jordsmonnsmessig.

Det skyldes at druene er dyrket i et av de kjøligste klimaene i Chile, Malleco Valley, et kystnært «nytt» vinområde 60 mil sør for hovedstaden Santiago, enda lenger sør enn Bio-Bio Valley, som tidligere var det kjøligste vinområdet i Chile.

Malleco ligger på samme breddegrad som Patagonia i Argentina på andre siden av Andesfjellene. Mens Patagonia er ørken, er Malleco begunstiget med en nedbørsmengde på 1276 mm årlig, midt mellom Bordeaux og Rias Baixas, men maks-temperaturene er lavere og antall soltimer flere. Derfor er det kjøligklimadruer med en forholdsvis kort vekstsesong som chardonnay og pinot noir det satses på. Og derfor bærer pinot noir-karakteren i Tayu så få spor av «den nye verden».

Heldigvis er det i dag et begrep som en gang for alle burde begraves, all den tid den vinområdene på den sørlige halvkule og i USA/Canada, er enda mer sammensatte og komplekse enn «den gamle verden», altså Europa.

3-copy.jpg [179.38 KB]Tayu har mye som minner om old school-Burgund (bortsett fra at den ikke er chaptalisert) med toner av jordsmonn og skogbunn kombinert med kirsebær, god syre takket være en pH på 3.52 og moderat alkohol. Jordsmonnet er imidlertid et annet enn i Burgund, i Malleco er det rødlig vulkansk sand- og leirjord som dominerer, og for vinmarken Tayu kommer fra er det også innslag av granitt og kvarts. Siden dette fra naturen av er sur jord, må den tilsettes kalk. Og siden det ikke har vært dyrket vindruer her før nå, er det utvalgte Dijon-kloner av pinot noir som er plantet. 

bucha_4.jpg [314.31 KB]Fortsatt er Malleco en bitteliten region i chilensk målestokk, med rundt 40 hektar vinmarker, hvorav 5 hektar tilhører Tayu-prosjektet som altså byr på svært interessante resultater. Det som skiller denne vinen fra alt annet fra Chile er dessuten at den er det første resultatet av vinmaking i regi av mapuche-folket, Chiles urbefolkning. Tayu betyr «vårt» på språket deres, mapundungun.iStock-636200492.jpg [373.19 KB]

Initiativet til dette prosjektet er fra Viña San Pedros landbruksteam som jaktet etter et nytt område for pinot noir-dyrking. Det fant de i Purén som er beskyttet overfor Stillehavet drøye 3 mil unna, ved fjellkjeden Nahuelbuta som har vulkanske topper opp til 1379 m.o.h. og som er en nasjonalpark med forhistoriske trær.

Siden 2015 har prosjektet vært drevet etter «rettferdig handel»-prinsipper hvor familiene som er involvert er garantert utkomme for druene sine, men at det samtidig er lagt til grunn en bærekraftig framtidig utvikling.

MONTAJE 18 con graficas INGLES.00_03_49_15.Still024.jpg [746.99 KB]Vinmakingen er moderne gjennom bruk av sementegg, delvis helklasefermentering og maserasjon under reduktive forhold, spontangjæring og forsiktig bruk av eikefat til den malolaktiske gjæringen og modningen. 

Den første smaken er imponerende god, og jeg ser fram til å følge dette prosjektet videre.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Innlandet slår seg sammen som Matfylket

Stadig flere regioner samarbeider og slår seg sammen for å løfte sine spesialiteter innen lokalmat, landbruk og reiseliv. Matfylket Innlandet er den nyeste av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her