Øljubel 17. mai

Bayerølet fra Mack jubilerer. For 120 år siden, 17. mai. 1878, rullet det første fatet med bayer ut av bryggeriporten i Tromsø. Dermed var også kommersiell ølbrygging et faktum i Nord-Norge.
Redaksjonen
17 April 1998 - 03:08

- Bayer var det første ølet vi overhodet brygget, sier informasjonssjef Terje H. Johansen ved Macks Bryggerier. Brygget som rullet ut 17. mai 1878 var satt tre måneder tidligere. Neste brygg kom først 14. november samme år. Det første året ble det produsert tre brygg eller rundt 9.000 liter bayer ved Mack. I år vil samme produksjon komme opp i omlag 140.000 liter. Totalt vil bryggeriet i år produsere 16 millioner liter, fordelt på rundt 15 øltyper. 22 øre Bayerølet fra Mack førte til at øl ble billigere for tromsøværingene. Før Mack begynte å brygge ble byens kjøpeøl importert fra Oslo, og i enkelte tilfeller helt fra yskland. Transportprisene gjorde at dette ølet ble dyrt. I tillegg kunne importørene skru prisene i været, fordi konkurransen var liten. - Vi kunne levere billigere øl. Det førte til at importert øl også ble billigere, sier Johansen. Det første "prima" bayerøl fra Mack kostet rundt 22 øre per 0,7 liters flaske. Det tilsvarer i underkant av 12 kroner flasken i dag, i følge konsumprisindeksen fra Norges Bank. - Bayerølet er blitt over dobbelt så dyrt i løpet av 120 år, vesentlig som følge av statsens avgifter, sier Johansen. Lurte tyskerne Likevel var det mange som foretrakk det tyske, men dyrere ølet. Blant annet ville den eksklusive herreklubben Atenæum ha det tyske Culmbacher-øl. En gang rakk ikke dette ølet frem i tide. I all hemmelighet ble fatene fylt med bayer fra Mack. Sannheten kom for dagen i løpet av kvelden, men Culmbacher-øl ble aldri mer servert i klubben. Bayer, sammen med bok var det mest populære ølet i Norge frem til den andre verdenskrigen. Etter krigen har populariteten sunket. Bayer utgjør nå drøye en prosent av den totale ølomsetningen i Norge. De senere årene har trenden snudd, og bayerølet øker nå i volum. - Det mørke bayerølet med mye smak er blitt populært blant mange unge mennesker, sier Johansen. Fakta Bayer brygges etter renhetsloven, og består kun av malt, humle, gjær og vann. Den opprinnelige oppskriften stammer fra Bayern i Tyskland. Dette ølet var i mange år enerådende på markedet i Norge, såkalt bayersk øl. Bayer kan erstatte rødvin til visse matretter. Det passer best til kraftige kjøttretter som biff, stek, fårikål og vilt. Kjøtt kan også marineres med bayer, og bayer kan brukes som krydder under mattilberedning. NewsWire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her