- Bayer var det første ølet vi overhodet brygget, sier informasjonssjef Terje H. Johansen ved Macks Bryggerier. Brygget som rullet ut 17. mai 1878 var satt tre måneder tidligere. Neste brygg kom først 14. november samme år. Det første året ble det produsert tre brygg eller rundt 9.000 liter bayer ved Mack. I år vil samme produksjon komme opp i omlag 140.000 liter. Totalt vil bryggeriet i år produsere 16 millioner liter, fordelt på rundt 15 øltyper. 22 øre Bayerølet fra Mack førte til at øl ble billigere for tromsøværingene. Før Mack begynte å brygge ble byens kjøpeøl importert fra Oslo, og i enkelte tilfeller helt fra yskland. Transportprisene gjorde at dette ølet ble dyrt. I tillegg kunne importørene skru prisene i været, fordi konkurransen var liten. - Vi kunne levere billigere øl. Det førte til at importert øl også ble billigere, sier Johansen. Det første "prima" bayerøl fra Mack kostet rundt 22 øre per 0,7 liters flaske. Det tilsvarer i underkant av 12 kroner flasken i dag, i følge konsumprisindeksen fra Norges Bank. - Bayerølet er blitt over dobbelt så dyrt i løpet av 120 år, vesentlig som følge av statsens avgifter, sier Johansen. Lurte tyskerne Likevel var det mange som foretrakk det tyske, men dyrere ølet. Blant annet ville den eksklusive herreklubben Atenæum ha det tyske Culmbacher-øl. En gang rakk ikke dette ølet frem i tide. I all hemmelighet ble fatene fylt med bayer fra Mack. Sannheten kom for dagen i løpet av kvelden, men Culmbacher-øl ble aldri mer servert i klubben. Bayer, sammen med bok var det mest populære ølet i Norge frem til den andre verdenskrigen. Etter krigen har populariteten sunket. Bayer utgjør nå drøye en prosent av den totale ølomsetningen i Norge. De senere årene har trenden snudd, og bayerølet øker nå i volum. - Det mørke bayerølet med mye smak er blitt populært blant mange unge mennesker, sier Johansen. Fakta Bayer brygges etter renhetsloven, og består kun av malt, humle, gjær og vann. Den opprinnelige oppskriften stammer fra Bayern i Tyskland. Dette ølet var i mange år enerådende på markedet i Norge, såkalt bayersk øl. Bayer kan erstatte rødvin til visse matretter. Det passer best til kraftige kjøttretter som biff, stek, fårikål og vilt. Kjøtt kan også marineres med bayer, og bayer kan brukes som krydder under mattilberedning. NewsWire
Øljubel 17. mai
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.
Les hele sakenKrydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele saken