Omega-3 er sunt

Nå kan hotell- og restaurantgjester og cateringkunder glede seg. En japansk undersøkelse viser nemlig at Omega-3-fettsyren EPA reduserer risikoen for hjertesykdommer med 20 prosent.

Det har tidligere blitt hevdet at Omega-3-fettsyren var sunn. Dette har forskerne trodd helt siden 1960-tallet. Da fant de ut at eskimoer som spiste minst 30 gram fet fisk hver dag halverte risikoen for å dø av hjertesykdommer.
 
Men i 2003 kom den irske Dart-II-studien.
 
Motbevist
Den motbeviste alle tidligere undersøkelser og slo fast at det ikke var bevist at Omega-3-fettsyrer var sunt.
 
Men nå har en japansk studie slått fast at EPA er bra for folk. EPA er en flerumettet fettsyre som inngår i familien Omega-3. Den finnes først og fremst i fet fisk som laks, makrell, tunfisk og muslinger. Den er ikke så god til å forebygge alzheimer, det er søsterfettsyren DHA som forskerne mener kan bidra til dette. Men den forebygger hjertesykdommer.
 
Spente forskere
I 2004 hellet det anerkjente Cochrane-instituttet over til å slå fast at det ikke var belegg for å anbefale Omega-3-fett mot hjerte- og karsykdommer.
 
Siden dette har forskerne med forventning ventet på resultatet av den japanske Jelis-studien. Den har vært under ledelse av professor Mitsuhiro Yokoyama ved universitetet i Kobe. Her har de behandlet og fulgt opp 18 645 pasienter over en periode på fem år. Alle hadde høyt kolesterol.
Tjue prosent
Konklusjonen er at risikoen for å dø av hjertesykdommer minsket med tjue prosent ved jevnt inntak av Omega-3-fettsyrer.

- Dette er en kjempestor studie som forskere rundt i verden har ventet på i flere år. Det er dessuten en behandlingsstudie av den typen som har størst bevisverdi, sier Tommy Cederholm, professor i klinisk nutritisjon ved Uppsala Universitet til Svenska Dagbladet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen