Ørjan Johannessen ble Årets Kokk

Under nær sagt ekstatisk jubel ble Ørjan Johannessen kåret som Årets Kokk under Smak11-messen på Lillestrøm.
12 Februar 2011 - 15:58

Juryformann Eivind Hellstrøm utviste stor autoritet da han med disse ordene: "- Dette er en kniv!" under fredagens premieutdeling trakk fram et redskap som selv den mest nærsynte på tribunens bakerste rad ikke kunne unngå å få med seg.

Kniven fikk han i gave fra Dimitri Demjanov, en av konkurransens meddommere og president i Bocuse d'Or Estonia.
- Den er perfekt til å åpne en gullvinner-konvolutt med!

Den fullstappete tribunen utløste et umiddelbart og unisont gledesutbrudd i det Eivind Hellstrøm ropte opp Ørjan Johannessen som vinner av konkurransen. En konkurranse som samtidig er det norske uttaket til den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or Europe i Brussel, juni 2012. Gjør han det bra der, bærer det videre til verdensfinalen i Lyon i 2013.

Andre plass i Årets Kokk gikk til Even Ramsvik fra Ylajali i Oslo. Tredjeplass ble tildelt Roger Malmin fra Charles & De i Sandnes.
I følge Tom Victor Gausdal i juryen, var det poengmessig ekstremt tett på pallen.

I konkurransen tilberedte Johannessen og hans commis (medkokk), Adam Schive Bjerck, en fiskerett av laks, "Salma Bømlo" samt en kjøttrett av svin ytrefilét med ribbe, "Gris Prima Jæren".

Johannessen er heller ingen novise innen faget. Han var nemlig commis for Geir Skeie da han vant Bocuse d'Or Europe i Stavanger i 2008. Han vokste opp på Bekkjarvik Gjestgiveri på Austevoll. For tiden jobber han på Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Juryformann, Eivind Hellstrøm, uttrykte stor entusiasme ovenfor årets kandidater.
- Vi ser nå en ny generasjon kokker komme. Jeg har vært med på mange konkurranser, men i år, og i akkurat denne konkurransen, er nivået sensasjonelt høyt, sa han under konkurransens løp.

Sven Erik Renaa satt også i årets dommerpanel, og var minst like begeistret.
- Det var veldig mange av årets kandidater som ikke har gjort dette før, eller kanskje bare én gang tidligere, så vi var litt spente her. Men, forventningene ble innfridd - og vel så det. Det har vært helt fantastisk.
- Eivind sier forresten at det var fantastisk gode sauser!, skjøt han inn etter at Eivind hvisket ham noe.

- Nei, det var ikke det han sa - han sa at det var jævlig gode sauser, parerte konferansier, Harald Osa.

Årets commis ble Øyvind Novak Jenssen. Han var hjelpekokk for Even Ramsvik.

Stiftelsen Bocuse d'Or Norge uttrykker at Årets kokk har som formål å pressentere de siste trendene i et internasjonalt kjøkken med fokus på smak.

- Den som skal hevde seg i Bocuse d'Or om to år, må ha evnen til å overraske, gjerne skape en ny smak eller vise fram en ny kombinasjon. Det er et kressent dommerpanel med store egoer som skal overbevises, understreker Hellstrøm.

De seks kandidatene som er med i konkurransen har vært i gjennom en utvelgelsesprosess. Alle tidligere Bocuse d'Or-deltakere fra Norge sender inn sin innstilling til styret i Bocuse d'or med de kandidatene de mener er verdig en plass i semifinalen.

Kandidatene til Årets Kokk 2011 var (i konkurransens startrekkefølge):
• Ørjan Johannessen, kokk ved Gastronomisk Institutt, Stavanger
• Miriam Østvik Jenssen, soussjef ved Restaurant Oscarsgate, Oslo
• Even Ramsvik, kjøkkensjef og medeier ved Restaurant Ylajali, Oslo
• Roger Malmin, kjøkkensjef ved Charles & De, Sandnes
• Morten Rathe, kjøkkensjef ved Rica Hotel Nidelven, Trondheim
• Alexander Østli Berg, kokk ved Palace Grill, Oslo

I årets dommerpanel satt:
• Ingrid Espelid Hovig
• Eivind Hellstrøm, president i Bocuse d'Or Norge
• Geir Skeie, gullvinner Bocuse d'Or 2003
• Charles Tjessem, gullvinner Bocuse d'Or 2003
• Bent Stiansen, vår første gullvinner fra 1993
• Gunnar Hvarnes, bronsevinner Bocuse d'Or 2011
• Tommy Myllymäki, sølvvinner Bocuse d'Or 2011
• Rasmus Kofoed, gullvinner Bocuse d'Or 2011
• Sven Erik Renaa, styremedlem i Bocuse d'Or Norge, beste fiskefat og fjerdeplass Bocuse d'Or 2007
• Tom Victor Gausdal, styremedlem i Bocuse d'Or Norge, sølvvinner Bocuse d'Or 2005
• Dimitri Demjanov, president i Bocuse d'Or Estonia
 
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her