Ørjan premiert for beste fiskerett

Ørjan premiert for beste fiskerett

Det ble ingen edel medalje for Ørjan Johannessen (27) i årets Bocuse d'Or, men beste fiskerett - det fikk han premie for.

Hele det matinteresserte Norges Ørjan Johannessen gjorde sitt ytterste for å overbevise den kritiske juryen med sin tolkning av hummer, piggvar og storfe. Og det var aldri noen tvil om at fiskeretten slo an.

Men matnasjonen Frankrike ble i år for mektige og stakk av med den gjeve gullmedaljen. Se alle resultatene nedenfor.

Ørjan og Norge var tredje sist ut av i alt 24 nasjoner. For å kvalifisere seg til VM vant Ørjan som kjent fjorårets Bocuse d'Or Europa - og da med historisk stor margin.

Men Ørjan hadde aldri klart dette alene.
– Uten mine støttespillere og alle de andre usynlige hjelperne i mitt team hadde jeg ikke stått her i dag, sier en ydmyk Ørjan Johannessen.

Først og fremst coach og tidligere sølvmedaljør i Bocuse d’Or, Odd Ivar Solvold. Dernest og ikke minst hans utrettelige høyrehånd, den 21 år gamle commisen, Julie Ekse Jenssen, som med denne erfaringen har gitt cv-en sin et betraktelig løft. Julie er en kokk vi kommer til å se mer av.

Med på laget teller også kokkene Arnt Johannessen, assistent og Elise Bratteng Rønning, koordinator.

For å smake på konkurransemenyen må du reise til Bekkjarvik Gjestgiveri som ligger i Austevoll, halvannen times biltur sør for Bergen. Hele bygda var samlet på torget for å overvære den direktesendte finalen.

Førstkommende lørdag kommer bygda til å stå på hodet når Team Ørjan kommer hjem for å koke en treretters meny inspirert av VM-menyen i Lyon. Les mer her http://bekkjarvikgjestgiveri.no

Poengskalaen endret fra i år
Den er nå tilpasset slik at skal fange opp forskjeller i etnisitet og originalitet for å unngå at alt blir for likt, noe som man tidligere har sett tendenser til.

100 poeng er maks. 40 for smak, 20 for henholdsvis presentasjon og det nye etniske/originale elementet. De resterende 20 er kjøkkentekniske, hygiene/ryddighet, utnyttelse av råvarene, metodikk og teamarbeid samt 5 for utføringen av fiskeretten. En egen jury vurderer dette.

For fiskeretten er opplegget helt endret siden deltakerne ikke lenger får ta med seg alle ingrediensene, men må velge dem ut på et marked kvelden i forveien. Oppskriften må deretter skrives ned. Et nytt stresselement i en fra før av veldig stressende konkurranse. Begge retter vektes imidlertid like mye til slutt.

Premier i årets Bocuse d'Or

Beste commis (assistent) : Storbritannia ved Kristian Curtis
Beste fiskerett : Norge (Ørjan Johannessen)
Beste kjøttrett : Storbritannia

BRONSEMEDALJE : Japan (som representerte noe nytt i Bocuse d'Or-sammenheng, ref. de nye reglene ovenfor)
SØLVMEDALJE : Danmark
GULLMEDALJE : Frankrike

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen