Oslo vil få slutt på grisefylla på utesteder

Byrådet ser mot Sverige for å slutt på overskjenking.

Det svenske Stad-prosjektet er inspirasjon for Oslo-byrådets nye tiltak «Skjenkevett». Prosjektet har fått ned voldsbruken i Sverige med hele 30 prosent, og byrådet ønsker å få til liknende resultater i Oslo.

- Vi er i gang med en norsk variant av det Stad-prosjektet. Vi ønsker å redusere overskjenking og skjenking av mindreårige, sier Byråd for eldre og sosiale tjenester, Anniken Hauglie, til NRK.

Prosjektet er et samarbeid med Oslo kommune, Oslo-politiet, Helsedirektoratet og utelivsbransjen.

- Noen aktører trenger kanskje å få inndratt skjenkebevilgningen for å forstå alvoret, andre trenger kanskje litt tips og råd på veien. Vi ønsker et godt og tett samarbeid med bransjen, sier Hauglie.

Kommunen har tidligere mottatt kritikk for ikke å inndra nok skjenkebevillinger, men ifølge Hauglie har problemet vært mangelfulle rapporter fra politiet. Grundigere rapporter og mer målrettede skjenkekontroller skal bidra til mindre overskjenking. Det blir imidlertid ikke aktuelt å endre skjenketidene i Oslo med det første, skriver Nettavisen.

Utelivsnæringen i Oslo er positiv til tiltaket, og tror det kan øke bevisstheten til de som serverer alkohol. «Skjenkevett» alene vil imidlertid ikke få slutt på overskjenking og alkoholservering av mindreårige.

Tillitsvalgt i NHO reiseliv i Oslo og Akershus, Espen Holm, mener flere tiltak, som kollektivtrafikk og mer synlig politi, må på plass dersom målsettingen skal nås.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen