Overdådighetens marked

Central de Abastos, verdens største marked for fisk, grønnsaker, frukt og blomster i verdensmetropolen Mexico City, eller Ciudad de México som er dens egentlige navn, åpner mens de fleste fortsatt sover.
Redaksjonen
09 Mars 2011 - 17:10

Det er lett å forestille seg det totale kaos i denne livsnerven som hver dag formidler mat til alle byens kafeer, restauranter, butikker, gateselgere og til folks private forbruk på hjemmefronten, men slik er det ikke, tvert imot. Markedet er utrolige 2,5 kilometer i omkrets, med egen infrastruktur. Og veldig lett å finne fram i. Det er definerte områder for fisk, frukt, grønnsaker og blomster.

Disse områdene er igjen delt inn i flere soner. I en gate selges frukten rett fra bil eller kjerre eller en slags stand. I neste gate selges det fra hundrevis av "bodegas", eller fra små til store butikker. Kvaliteten er gjennomgående bedre i bodegaene, der den minste skjønnhetsfeil på et produkt betyr at det kastes. De produktene som ikke er 100 prosent plettfritt gis til fattige i byen, et bra tiltak etter min mening, men noe som ikke er stuerent i Norge.

Bredt utvalg
Her inne bugner det av varer fra hele Mexico. Godsaker som den søt-sure frukten fra Tamarindo-treet som brukes til godteri, saft og stuinger. Delikatesse er også store kumager som brukes i kraftige supper. Røde bananer fra Tabasco og Veracruz henger i taket og friteres til chips eller modnes til de er helt svarte og friteres som dessert.

Fisk og skalldyr som kommer fra Campeche på Yucatan- halvøya, et av verdens beste farvann for denne gruppen av råvarer, selges fra hundrevis av bodegaer. Spesielt fristende er ferske kjempereker. Reker eller scampi på denne størrelsen får vi kun som frosne i Norge og da koster de minst 300 kroner kiloen. Overalt skjæres det fileter av hai, tunfisk og sverdfisk. Det lukter vidunderlig av friskt hav her midt i innlandet, og disse varene er ikke mer enn høyst 2 dager gamle. Det er en nytelse å rusle rundt her for en representant fra en fiskerinasjon, som aldri får oppleve å kjøpe fisk som er mindre enn 1 uke gammel i "ferskdiskene" hos norske matvarehus eller fiskeforretninger for den saks skyld.

Risikofylt transport
Hele tiden høres tusenvis av stemmer som i en gammel bingohall i pausene. Øyne og ører må konstant holdes åpne for ikke å bli kjørt ned av hundrevis av "Diableros". Dette er gutter og menn som kjører traller med frukt og grønnsaker fra semi-trailerne utenfor og inn til bodegaene. De plystrer slik at du vet at de kommer, men hører du dem ikke er du ferdig, for de har ingen mulighet til å stoppe den noen ganger flere hundre kilo tunge lasten.

Du kan leie din egen diablero. For min del ble det en gutt på rundt 12 år som synes jeg var en raring med blondt hår og blå øyne, og 187 cm på strømpelesten. Det virket som om jeg var den eneste helhvite mannen de hadde sett her inne på mange år. Alle var utrolig hyggelige og positive og i godt humør, disse menneskene kunne service til fingerspissene, uten at de hadde gått noe smilekurs på flotte hoteller heller. Vennen med trallen ruslet etter meg og min guide i fire timer med et stort forundret smil om munnen. Vi pekte, betalte og han plukket opp varene for oss. Overalt fikk jeg gaver av entusiastiske eiere av bodegaene. Vår diablero har stoppet for å spise et hønsehode, du leste riktig.

For overalt her inne er det gatekjøkken for arbeiderne, og jeg mener ikke McDonalds. I alle hjørner og kroker kokes det til den store gullmedaljen, og noe som går igjen er grillede hønsehoder. Et begrep som alltid har vært forbundet det med et skjellsord, men det er faktisk mat for mange her.

Gode hjelpere
Det virvar av dufter fra all koking, grilling, krydder, frukt og grønnsaker som preger Central de Abastos er nærmest umulig å beskrive men like fullt en drøm å få oppleve for en kokk. Vel ute av verdens største marked i verdens mest befolkede by legger vår lille hjelper alle varene i bilen, som for øvrig er nyvasket av en mann som gjør dette for å overleve. De spør ikke, men vasker bilen mens du er inne et ærend, han får 10 kroner for jobben. Diablero'en får 20 kroner for 4 timers jobb noe han er godt fornøyd med. Når bilen er i gang betaler vi en politimann for at alt gikk bra der inne, han smiler han også. Dette er Mexico City.

Tekst og foto: Bjørn Tore Aastorp Ruud

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her