På sengekanten

Det er nesten så vi ikke tror det er sant når vi leser at ordfører Kristian Helland i Bergen foreslår at skjenkesteder for familier ikke bør få skjenke alkohol før etter sengetid, eksempelvis klokken 21.00. La oss slå det fast med en gang; begrepet skjenk
Redaksjonen
13 Mars 2002 - 02:01

- Jeg tok ikke til ordet for noen endring av skjenkepolitikken generelt, selv om det er god grunn til det, sier ordføreren til avisen Folket og fortsetter: - Jeg tok til orde for at barn skal bli skjermet mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol. I dag drikker 15-åringer mer enn noen gang. Men hvorfor gjør de det? Det må ha noe med hva vi voksne kommuniserer og det hadde jeg ønske om å diskutere på et seriøst grunnlag, sier Helland.

Alle ansvarlige mennesker tar selvfølgelig avstand fra at 15-åringer drikker alkohol. Vi er også enige i at hva barna gjør har noe med hva vi voksne kommuniserer. Og det er her kjernen til problemet ligger. Det er ført en alkoholpolitikk gjennom mange år som har gjort helgefylla til vår måte å omgås alkohol på. Alkoholpolitikken har gjort oss til åpenlyse storsmuglere, til et folk som bryter loven uten å blunke når vi kjøper smuglerbrennevin eller brenner selv. Som gjør det å nyte alkohol til noe kriminelt i seg selv. Det har vi altfor lenge kommunisert til barna, og vi vet alle at barn søker spenning. Ansvaret for måten samfunnet har kommunisert alkohol på må Helland og hans politiske venner og motstandere påta seg. Men nå vil han altså gjøre det enda mer spennende og hemmelighetsfullt.

Hellands utsagn om skjerming mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol demonstrerer også hans holdning til alkohol. Smak på ordene åpenlys skjenking. Det oser nær sagt fusel. Hvem tar skade av at en servitør heller vin fra en flaske og serverer ved bordet? Eller at far tar en slurk av det samme og nyter det. Vi mistenker Helland sterkt for å ønske alkohol uansett hvor den nytes dit pepperen gror.

Vi regner med at ordføreren har satt foten utenfor Bergen og landets grenser. I land litt lenger sør har barn sett sine foreldre både skjenke åpnelyst og drikke på samme måte både til lunsj og middag i uminnelige tider. Hva har de kommunisert og har det ført til den samme holdningen til alkohol hos barn som vi ser i den byen Helland er sjef for? I de landene er dessuten vin et landbruksprodukt og ikke noe syndig som vi må gjemme bort til barna har lagt seg. Så lenge norske politikere drar både dyna og puta over hodet og konsekvent nekter å innse hva de bygger opp til må vi dessverre i mange år fremover finne oss i at de unge tiltrekkes av spenningen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her