På sengekanten

Det er nesten så vi ikke tror det er sant når vi leser at ordfører Kristian Helland i Bergen foreslår at skjenkesteder for familier ikke bør få skjenke alkohol før etter sengetid, eksempelvis klokken 21.00. La oss slå det fast med en gang; begrepet skjenkesteder for familier er ikke vårt og trolig sikter ordføreren til kafeer og restauranter, for på andre skjenkesteder har barn ikke adgang, eksempelvis puber og barer.

- Jeg tok ikke til ordet for noen endring av skjenkepolitikken generelt, selv om det er god grunn til det, sier ordføreren til avisen Folket og fortsetter: - Jeg tok til orde for at barn skal bli skjermet mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol. I dag drikker 15-åringer mer enn noen gang. Men hvorfor gjør de det? Det må ha noe med hva vi voksne kommuniserer og det hadde jeg ønske om å diskutere på et seriøst grunnlag, sier Helland.

Alle ansvarlige mennesker tar selvfølgelig avstand fra at 15-åringer drikker alkohol. Vi er også enige i at hva barna gjør har noe med hva vi voksne kommuniserer. Og det er her kjernen til problemet ligger. Det er ført en alkoholpolitikk gjennom mange år som har gjort helgefylla til vår måte å omgås alkohol på. Alkoholpolitikken har gjort oss til åpenlyse storsmuglere, til et folk som bryter loven uten å blunke når vi kjøper smuglerbrennevin eller brenner selv. Som gjør det å nyte alkohol til noe kriminelt i seg selv. Det har vi altfor lenge kommunisert til barna, og vi vet alle at barn søker spenning. Ansvaret for måten samfunnet har kommunisert alkohol på må Helland og hans politiske venner og motstandere påta seg. Men nå vil han altså gjøre det enda mer spennende og hemmelighetsfullt.

Hellands utsagn om skjerming mot åpenlys skjenking og drikking av alkohol demonstrerer også hans holdning til alkohol. Smak på ordene åpenlys skjenking. Det oser nær sagt fusel. Hvem tar skade av at en servitør heller vin fra en flaske og serverer ved bordet? Eller at far tar en slurk av det samme og nyter det. Vi mistenker Helland sterkt for å ønske alkohol uansett hvor den nytes dit pepperen gror.

Vi regner med at ordføreren har satt foten utenfor Bergen og landets grenser. I land litt lenger sør har barn sett sine foreldre både skjenke åpnelyst og drikke på samme måte både til lunsj og middag i uminnelige tider. Hva har de kommunisert og har det ført til den samme holdningen til alkohol hos barn som vi ser i den byen Helland er sjef for? I de landene er dessuten vin et landbruksprodukt og ikke noe syndig som vi må gjemme bort til barna har lagt seg. Så lenge norske politikere drar både dyna og puta over hodet og konsekvent nekter å innse hva de bygger opp til må vi dessverre i mange år fremover finne oss i at de unge tiltrekkes av spenningen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen