Pal norgesmester

Norges raskeste østersåpner er Rune Pal, kjøkkensjef på Oslo-restauranten Klosteret. Det beviste Pal søndag ettermiddag da han halte i land norgesmestertittelen i denne grenen. 30 østers på 90 sekunder er meget raskt og trolig norgesrekord.
Redaksjonen
23 Juli 1999 - 01:50

Rune Pal, Klosteret, slo ut 29 kokkekolleger og ble årets norgesmester i østersåpning etter å ha stilt opp for femte gang i mesterskapet som i år ble avviklet under Oslo Sjømatfestival på Rådhusplassen. De fire gangene før er han blitt nummer to, og i år slo han like godt til med det som nå må være offisiell norgesrekord: 90 sekunder på 30 østers brukte han, men ble idømt 4 straffesekunder i tillegg av den nådeløse jury bestående av mesterkokkene Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Trond Moi, Bølgen & Moi og Lucien Mares, på trappene med egen skalldyrrestaurant med navnet Mares. Det er nemlig ikke bare hurtighet som belønnes, men også de estetiske sider som presentasjon og særlig at det verken skal være skallrester, blod eller skader i østerskjøttet.

Til venstre tredjemann Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, deretter
den altid engasjerte Torkjell Berulfsen som konferansier, seierherren
Rune Pal, Klosteret og tredjeplassen som gikk til Bård Karlsen, Solsiden.
 
Østersen som ble benyttet er Irish Donegan Oysters av typen gigas. Årsaken til at irske østers ble valgt er at kvaliteten er svært høy og konsistent i kvalitet, særlig nå i den varme årstid. Norske østers er også av meget høy kvalitet, men siden østers gyter om sommeren og norske farvann hvor østersoppdrett skjer, er en smule varmere enn de irske, blir de norske lettere melkete i konsistensen.
 

Bård Karlsen fra Solsiden.
 
Som en god nummer to kom Bård Karlsen fra Solsiden i Oslo hvor han til daglig åpner et stort antall østers. Tredjemann ble Jens Christian Eide ved Det Blå Kjøkken, også det en kjent hovedstadsrestaurant. Mesterskapets aller raskeste var Jesper Kock, ja han er kokk og arbeider på Bagatelle. Han brukte 84 sekunder på de 30, men måtte tåle mange straffesekunder og falt dermed ut av seierspallen.
 

Nærmest vinneren Rune Pal i finalen ved siden av Stina
Birkeland, kokk på Bagatelle, den ene av konkurransens
tre kvinnelige deltakere.
 
For første gang ble mesterskapet kjørt for åpen scene etter å ha vært et lukket bransjearrangement i fire år. Det hele meget elegant ledet av Torkjell Berulfsen som geleidet både deltakere og et rekordstort publikum gjennom hele mesterskapet. Neste NM er allerede under planlegging, og arrangøren vil nå søke kontakt med kokkemesterlaugene landet rundt for å få et samarbeid som sikrer enda større deltakelse fra hele Norge.
 
Førstepremien er en reise til Irland og Galway samt deltakelse i VM i østersåpning som arrangeres den 25. september. Arrangør av norgesmesterskapet er Apéritif i samarbeid med Irlands Turistkontor, Champagne Bollinger, Yamaha Norge, Ferskmatkompaniet som leverte østersen, Eksportutvalget for fisk, Omega som sto for tidtakingen og selvfølgelig Oslo Sjømatfestival.
22.08.99
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Per Løchen
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her