Pal norgesmester

Norges raskeste østersåpner er Rune Pal, kjøkkensjef på Oslo-restauranten Klosteret. Det beviste Pal søndag ettermiddag da han halte i land norgesmestertittelen i denne grenen. 30 østers på 90 sekunder er meget raskt og trolig norgesrekord.
Redaksjonen
23 Juli 1999 - 01:50

Rune Pal, Klosteret, slo ut 29 kokkekolleger og ble årets norgesmester i østersåpning etter å ha stilt opp for femte gang i mesterskapet som i år ble avviklet under Oslo Sjømatfestival på Rådhusplassen. De fire gangene før er han blitt nummer to, og i år slo han like godt til med det som nå må være offisiell norgesrekord: 90 sekunder på 30 østers brukte han, men ble idømt 4 straffesekunder i tillegg av den nådeløse jury bestående av mesterkokkene Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Trond Moi, Bølgen & Moi og Lucien Mares, på trappene med egen skalldyrrestaurant med navnet Mares. Det er nemlig ikke bare hurtighet som belønnes, men også de estetiske sider som presentasjon og særlig at det verken skal være skallrester, blod eller skader i østerskjøttet.

Til venstre tredjemann Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, deretter
den altid engasjerte Torkjell Berulfsen som konferansier, seierherren
Rune Pal, Klosteret og tredjeplassen som gikk til Bård Karlsen, Solsiden.
 
Østersen som ble benyttet er Irish Donegan Oysters av typen gigas. Årsaken til at irske østers ble valgt er at kvaliteten er svært høy og konsistent i kvalitet, særlig nå i den varme årstid. Norske østers er også av meget høy kvalitet, men siden østers gyter om sommeren og norske farvann hvor østersoppdrett skjer, er en smule varmere enn de irske, blir de norske lettere melkete i konsistensen.
 

Bård Karlsen fra Solsiden.
 
Som en god nummer to kom Bård Karlsen fra Solsiden i Oslo hvor han til daglig åpner et stort antall østers. Tredjemann ble Jens Christian Eide ved Det Blå Kjøkken, også det en kjent hovedstadsrestaurant. Mesterskapets aller raskeste var Jesper Kock, ja han er kokk og arbeider på Bagatelle. Han brukte 84 sekunder på de 30, men måtte tåle mange straffesekunder og falt dermed ut av seierspallen.
 

Nærmest vinneren Rune Pal i finalen ved siden av Stina
Birkeland, kokk på Bagatelle, den ene av konkurransens
tre kvinnelige deltakere.
 
For første gang ble mesterskapet kjørt for åpen scene etter å ha vært et lukket bransjearrangement i fire år. Det hele meget elegant ledet av Torkjell Berulfsen som geleidet både deltakere og et rekordstort publikum gjennom hele mesterskapet. Neste NM er allerede under planlegging, og arrangøren vil nå søke kontakt med kokkemesterlaugene landet rundt for å få et samarbeid som sikrer enda større deltakelse fra hele Norge.
 
Førstepremien er en reise til Irland og Galway samt deltakelse i VM i østersåpning som arrangeres den 25. september. Arrangør av norgesmesterskapet er Apéritif i samarbeid med Irlands Turistkontor, Champagne Bollinger, Yamaha Norge, Ferskmatkompaniet som leverte østersen, Eksportutvalget for fisk, Omega som sto for tidtakingen og selvfølgelig Oslo Sjømatfestival.
22.08.99
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Per Løchen
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her