Pal norgesmester

Norges raskeste østersåpner er Rune Pal, kjøkkensjef på Oslo-restauranten Klosteret. Det beviste Pal søndag ettermiddag da han halte i land norgesmestertittelen i denne grenen. 30 østers på 90 sekunder er meget raskt og trolig norgesrekord.
Redaksjonen
23 Juli 1999 - 01:50

Rune Pal, Klosteret, slo ut 29 kokkekolleger og ble årets norgesmester i østersåpning etter å ha stilt opp for femte gang i mesterskapet som i år ble avviklet under Oslo Sjømatfestival på Rådhusplassen. De fire gangene før er han blitt nummer to, og i år slo han like godt til med det som nå må være offisiell norgesrekord: 90 sekunder på 30 østers brukte han, men ble idømt 4 straffesekunder i tillegg av den nådeløse jury bestående av mesterkokkene Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Trond Moi, Bølgen & Moi og Lucien Mares, på trappene med egen skalldyrrestaurant med navnet Mares. Det er nemlig ikke bare hurtighet som belønnes, men også de estetiske sider som presentasjon og særlig at det verken skal være skallrester, blod eller skader i østerskjøttet.

Til venstre tredjemann Jens Chr. Eide, Det Blå Kjøkken, deretter
den altid engasjerte Torkjell Berulfsen som konferansier, seierherren
Rune Pal, Klosteret og tredjeplassen som gikk til Bård Karlsen, Solsiden.
 
Østersen som ble benyttet er Irish Donegan Oysters av typen gigas. Årsaken til at irske østers ble valgt er at kvaliteten er svært høy og konsistent i kvalitet, særlig nå i den varme årstid. Norske østers er også av meget høy kvalitet, men siden østers gyter om sommeren og norske farvann hvor østersoppdrett skjer, er en smule varmere enn de irske, blir de norske lettere melkete i konsistensen.
 

Bård Karlsen fra Solsiden.
 
Som en god nummer to kom Bård Karlsen fra Solsiden i Oslo hvor han til daglig åpner et stort antall østers. Tredjemann ble Jens Christian Eide ved Det Blå Kjøkken, også det en kjent hovedstadsrestaurant. Mesterskapets aller raskeste var Jesper Kock, ja han er kokk og arbeider på Bagatelle. Han brukte 84 sekunder på de 30, men måtte tåle mange straffesekunder og falt dermed ut av seierspallen.
 

Nærmest vinneren Rune Pal i finalen ved siden av Stina
Birkeland, kokk på Bagatelle, den ene av konkurransens
tre kvinnelige deltakere.
 
For første gang ble mesterskapet kjørt for åpen scene etter å ha vært et lukket bransjearrangement i fire år. Det hele meget elegant ledet av Torkjell Berulfsen som geleidet både deltakere og et rekordstort publikum gjennom hele mesterskapet. Neste NM er allerede under planlegging, og arrangøren vil nå søke kontakt med kokkemesterlaugene landet rundt for å få et samarbeid som sikrer enda større deltakelse fra hele Norge.
 
Førstepremien er en reise til Irland og Galway samt deltakelse i VM i østersåpning som arrangeres den 25. september. Arrangør av norgesmesterskapet er Apéritif i samarbeid med Irlands Turistkontor, Champagne Bollinger, Yamaha Norge, Ferskmatkompaniet som leverte østersen, Eksportutvalget for fisk, Omega som sto for tidtakingen og selvfølgelig Oslo Sjømatfestival.
22.08.99
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Per Løchen
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære
Ukens drink

En Belgian Coffee kombinerer kaffe med cognac og pære

Det er en smak som passer perfekt nå som høsten ugjenkallelig er på vei.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett
Dagens rett

Serverer du silda med en panzanella-salat, har du en feststemt rett

Sild smaker perfekt i det lyse halvåret som september også regnes til. Prøv bare denne lekre italienske varianten med brødsalat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt kan selv fiskepudding smake
Dagens rett
Smørbrød med varm fiskepudding, plommetomater og remulade

Så godt kan selv fiskepudding smake

Med en god fiskepudding lager du lett en lekker hverdagsrett slik som denne herlige oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne
Dagens rett

Det er nå du skal lage en gresk fest - utendørs eller inne

For årets lammekjøtt begynner å dukke opp i kjøttdiskene og gresk stemning rundt bordet er det vi trenger nå som høsten banker på døra.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her