Panteflaskene tilbake på Polet

Panteflaskene tilbake på Polet

Plastfasker med pantemerke gjør comeback.
25 Juni 2012 - 12:58

Vinmonopolet avsluttet panteordningen for vinflasker for 12 år siden. Nå kommer panteflasker tilbake, og denne gangen er det flasker av PET-plast som gjelder.

En vinflaske laget av PET er betydelig lettere enn en vinflaske av glass, og klimagassutslippet er derfor langt lavere. Hovedårsaken er en mer miljøvennlig produksjon og mindre transport. Tomme PET-flasker transporteres ikke i full størrelse. De blåses opp på tappelinjen, og komprimeres når de pantes i panteautomaten. En semitrailer har derfor plass til fem ganger så mange PET- flasker som glassflasker eller ombruksflasker.

Flasken, som er i salg fra 7. juli, innholder den chilenske hvitvinen Brisas Sauvignon Blanc. Panten er kr 2,50, skriver importøren Stenberg & Blom og Norsk Resirk i en pressemelding.

Det er Norsk Resirk som drifter panteordningen. Informasjons- og markedsdirektør Randi Haavik Varberg sier at dette er en stor nyhet, og at vi sannsynligvis vil se flere viner med pantemerke framover.

– Vårt hovedmål er at all drikkevareemballasje skal kunne pantes. Panting sparer råmaterialer, reduserer utslipp og gjør at man bruker betydelig mindre energi i produksjonen av nye flasker. PET-flasker er 100 prosent gjenvinnbare, og kan brukes til produksjon av for eksempel nye flasker eller fleece-gensere. Det er spennende at Vinmonopolet tar grep, sier Varberg.

I markedsplanen for 2012 skriver Vinmonopolet at de jobber med å teste ut alternativer til glassflasker, og at de skal lansere flere hvitviner, rødviner og whisky på PET.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her