Panteflaskene tilbake på Polet

Panteflaskene tilbake på Polet

Plastfasker med pantemerke gjør comeback.
25 Juni 2012 - 13:58

Vinmonopolet avsluttet panteordningen for vinflasker for 12 år siden. Nå kommer panteflasker tilbake, og denne gangen er det flasker av PET-plast som gjelder.

En vinflaske laget av PET er betydelig lettere enn en vinflaske av glass, og klimagassutslippet er derfor langt lavere. Hovedårsaken er en mer miljøvennlig produksjon og mindre transport. Tomme PET-flasker transporteres ikke i full størrelse. De blåses opp på tappelinjen, og komprimeres når de pantes i panteautomaten. En semitrailer har derfor plass til fem ganger så mange PET- flasker som glassflasker eller ombruksflasker.

Flasken, som er i salg fra 7. juli, innholder den chilenske hvitvinen Brisas Sauvignon Blanc. Panten er kr 2,50, skriver importøren Stenberg & Blom og Norsk Resirk i en pressemelding.

Det er Norsk Resirk som drifter panteordningen. Informasjons- og markedsdirektør Randi Haavik Varberg sier at dette er en stor nyhet, og at vi sannsynligvis vil se flere viner med pantemerke framover.

– Vårt hovedmål er at all drikkevareemballasje skal kunne pantes. Panting sparer råmaterialer, reduserer utslipp og gjør at man bruker betydelig mindre energi i produksjonen av nye flasker. PET-flasker er 100 prosent gjenvinnbare, og kan brukes til produksjon av for eksempel nye flasker eller fleece-gensere. Det er spennende at Vinmonopolet tar grep, sier Varberg.

I markedsplanen for 2012 skriver Vinmonopolet at de jobber med å teste ut alternativer til glassflasker, og at de skal lansere flere hvitviner, rødviner og whisky på PET.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her