Pascal har mistet retten til lærlinger

Beskyldes for trakassering av lærlinger.
Redaksjonen
27 August 2010 - 11:14

Den anerkjente konditoren Pascal Dupuny har mistet retten til å utdanne lærlinger. Det er kraftige påstander om mangelfull oppfølging og trakassering av unge lærlinger som ligger til grunn for beslutningen til Utdanningsetaten i Oslo kommune, skriver Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet.

- Jeg kan bekrefte at Pascals godkjenning som lærebedrift er trukket tilbake. De har ikke lenger anledning til å ta inn nye lærlinger via den offentlige lærlingordningen.
Opplæringsforholdene er ikke lagt til rette på en slik måte som loven krever, sier avdelingsdirektør for fagutdanning i etaten, Lars Juterud, til VG.

Hilde Garborg Vårlid (21) sier til VG at hun gledet seg til å lære faget hos en så anerkjent konditor som Pascal Dupuy.
- Så feil kan man ta, sier hun til avisen.

I september 2008, etter å ha vært lærling siden august 2007, opplevde hun at Dupuny fant en kakebunn fra kvelden før i søppelet. Garborg Vårlig innrømmet å ha kastet den, etter å ha fått godkjennelse fra konditorsjefen.

- Da kastet Pascal kaken fra søpla rett i trynet på meg og skjelte meg ut foran alle de andre. Han ropte «er dette takken for alt jeg har lært deg?!»

Hun vurderte å slutte, men bestemte seg for å fullføre lærlingtiden. I 2009 var hun ferdig utdannet konditor etter to års lærlingtid.

VG får Garborg Vårlids versjon bekreftet av en annen lærling som var tilstede, og andre tidligere lærlinger forteller om dårlig arbeidsmiljø, grov kjeft og ulønnet overtid.

Ifølge Magasinet har seks av 12 lærlinger sluttet hos Pascal siden 2006. Bedriften betaler ikke lærlingene overtid, og de trekkes i lønn ved sykdom.

Ifølge Magasinet har Utdanningsetaten i flere år fått klager på Pascal. Etter nye klager, blant annet om trakassering, ble det tatt affære i juni.

Fellesforbundet i LO forbereder lønnskrav på samlet 240 000 kroner for manglende overtidsbetaling for fire lærlinger.
- Man kan ikke behandle lærlinger slik, sier leder Birgit Tandberg i Hotell og restaurantavdelingen i Oslo og Akershus Fellesforbund.

Overfor VG beklager Pascal Dupuy dersom han traff ansiktet til lærlingen med kakebunnen. Han forklarer at han blir meget sint når det sløses med mat, og at han innprenter lærlingene sine at det er som å kaste penger.
- Når det skjer gang på gang, må man reagere hardt!

Han sier han er streng mot alle lærlinger, og at noen takler det dårligere enn andre.
- Får man sjansen å gå i lære hos meg, bør man ta den!

Dupuy sier han er perfeksjonist, og krever full innsats og konsentrasjon av ansatte. Konditoren sier bedriften ikke opererer med overtid fordi arbeidsoppgavene som settes opp er tilpasset en vanlig arbeidsdag på 7,5 timer.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her