Påskens søteste utstilling

Påskeegg i alle former og fasonger kan beskues i Oslo når Norges største sjokoladekunstner stiller ut sine utsøkte kreasjoner i Nasjonalgalleriet.
Redaksjonen
30 Mars 2006 - 13:48

Midt i det grønne rommet med de gamle marmorrelieffene troner et enormt, marmorert, påskegult egg i den reneste sjokolade. I tillegg finner vi to utførlige egg innlemmet i dette ene store. Videre innover dukker egg opp i alle former og størrelser, sågar en livaktig saksofon med livslike hender og toner finner du her.

Sverre Sætre er en tryllekunstner med sjokolade, og han fornyer nå påskeeggtradisjonen ved å stille ut ca 60 egg i den fantastiske Franske Sal i Nasjonalgalleriet. De kunstferdige eggene kommer i alle former, og størrelser - fra 2 gram til 60 kilo!

Utstillingen åpnet tirsdag 28. mars og kan besøkes frem til og med 23. april.

Fremstillingen av eggene har pågått i flere uker med lange herdeprosesser for de forskjellige sjokoladene som blir benyttet. Teknikkene som brukes av Sverre og hans gode medarbeidere er som hentet fra andre håndverk - marmoreringseffektene i sjokoladen speiler seg fantastisk i de marmorerte veggene i den Franske Sal. Det er dog ikke bare malerteknikker som har blitt benyttet - her har man støpt som bronsestøpere, dreid som treskulptører og brukt nærmest kirugiske instrumenter på syltynne dekorasjoner da de ellers ville smelte dersom de ble rørt med hendene. Detaljene i eggene er fascinerende å se - en fryd for øyet med alle regnbuens farger og spennende teksturer, alt laget av den beste sjokolade.

- Sjokolade er utrolig spennende å jobbe med, sier Sverre Sætre til Apéritif. - Den kan være alt fra steinhard, slik at du kan skulptere den med hammer og meisel, til å være myk og smidig som plastilina, alt etter hvordan du bearbeider den.

Enkelte av eggene virker det som har blitt dekket med kakao, men den gang ei! Egget har blitt kjølt ned før de har sprøytet på sjokolade som så har stivnet i perler på overflaten - desto kaldere egg desto større perler.

Alle eggene på utstillingen er til salgs, men for at man ikke skal bli for fristet til å sette tennene i de delikate påskeeggene kommer alle eggene med et utvalg av konfekt fra Sverre Sætre. Dette er en utrolig opplevelse for store og små - og du kan selvfølgelig også nyte hans søte kreasjoner i form av konfekt og kaker i Den Franske Sal.
 
Utstillingen er åpen for publikum frem til og med 23. april.
 
Foto: Gaute Gusrud

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her