Påskens søteste utstilling

Påskeegg i alle former og fasonger kan beskues i Oslo når Norges største sjokoladekunstner stiller ut sine utsøkte kreasjoner i Nasjonalgalleriet.
Redaksjonen
30 Mars 2006 - 13:48

Midt i det grønne rommet med de gamle marmorrelieffene troner et enormt, marmorert, påskegult egg i den reneste sjokolade. I tillegg finner vi to utførlige egg innlemmet i dette ene store. Videre innover dukker egg opp i alle former og størrelser, sågar en livaktig saksofon med livslike hender og toner finner du her.

Sverre Sætre er en tryllekunstner med sjokolade, og han fornyer nå påskeeggtradisjonen ved å stille ut ca 60 egg i den fantastiske Franske Sal i Nasjonalgalleriet. De kunstferdige eggene kommer i alle former, og størrelser - fra 2 gram til 60 kilo!

Utstillingen åpnet tirsdag 28. mars og kan besøkes frem til og med 23. april.

Fremstillingen av eggene har pågått i flere uker med lange herdeprosesser for de forskjellige sjokoladene som blir benyttet. Teknikkene som brukes av Sverre og hans gode medarbeidere er som hentet fra andre håndverk - marmoreringseffektene i sjokoladen speiler seg fantastisk i de marmorerte veggene i den Franske Sal. Det er dog ikke bare malerteknikker som har blitt benyttet - her har man støpt som bronsestøpere, dreid som treskulptører og brukt nærmest kirugiske instrumenter på syltynne dekorasjoner da de ellers ville smelte dersom de ble rørt med hendene. Detaljene i eggene er fascinerende å se - en fryd for øyet med alle regnbuens farger og spennende teksturer, alt laget av den beste sjokolade.

- Sjokolade er utrolig spennende å jobbe med, sier Sverre Sætre til Apéritif. - Den kan være alt fra steinhard, slik at du kan skulptere den med hammer og meisel, til å være myk og smidig som plastilina, alt etter hvordan du bearbeider den.

Enkelte av eggene virker det som har blitt dekket med kakao, men den gang ei! Egget har blitt kjølt ned før de har sprøytet på sjokolade som så har stivnet i perler på overflaten - desto kaldere egg desto større perler.

Alle eggene på utstillingen er til salgs, men for at man ikke skal bli for fristet til å sette tennene i de delikate påskeeggene kommer alle eggene med et utvalg av konfekt fra Sverre Sætre. Dette er en utrolig opplevelse for store og små - og du kan selvfølgelig også nyte hans søte kreasjoner i form av konfekt og kaker i Den Franske Sal.
 
Utstillingen er åpen for publikum frem til og med 23. april.
 
Foto: Gaute Gusrud
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her