Påskens søteste utstilling

Påskeegg i alle former og fasonger kan beskues i Oslo når Norges største sjokoladekunstner stiller ut sine utsøkte kreasjoner i Nasjonalgalleriet.
Redaksjonen
30 Mars 2006 - 13:48

Midt i det grønne rommet med de gamle marmorrelieffene troner et enormt, marmorert, påskegult egg i den reneste sjokolade. I tillegg finner vi to utførlige egg innlemmet i dette ene store. Videre innover dukker egg opp i alle former og størrelser, sågar en livaktig saksofon med livslike hender og toner finner du her.

Sverre Sætre er en tryllekunstner med sjokolade, og han fornyer nå påskeeggtradisjonen ved å stille ut ca 60 egg i den fantastiske Franske Sal i Nasjonalgalleriet. De kunstferdige eggene kommer i alle former, og størrelser - fra 2 gram til 60 kilo!

Utstillingen åpnet tirsdag 28. mars og kan besøkes frem til og med 23. april.

Fremstillingen av eggene har pågått i flere uker med lange herdeprosesser for de forskjellige sjokoladene som blir benyttet. Teknikkene som brukes av Sverre og hans gode medarbeidere er som hentet fra andre håndverk - marmoreringseffektene i sjokoladen speiler seg fantastisk i de marmorerte veggene i den Franske Sal. Det er dog ikke bare malerteknikker som har blitt benyttet - her har man støpt som bronsestøpere, dreid som treskulptører og brukt nærmest kirugiske instrumenter på syltynne dekorasjoner da de ellers ville smelte dersom de ble rørt med hendene. Detaljene i eggene er fascinerende å se - en fryd for øyet med alle regnbuens farger og spennende teksturer, alt laget av den beste sjokolade.

- Sjokolade er utrolig spennende å jobbe med, sier Sverre Sætre til Apéritif. - Den kan være alt fra steinhard, slik at du kan skulptere den med hammer og meisel, til å være myk og smidig som plastilina, alt etter hvordan du bearbeider den.

Enkelte av eggene virker det som har blitt dekket med kakao, men den gang ei! Egget har blitt kjølt ned før de har sprøytet på sjokolade som så har stivnet i perler på overflaten - desto kaldere egg desto større perler.

Alle eggene på utstillingen er til salgs, men for at man ikke skal bli for fristet til å sette tennene i de delikate påskeeggene kommer alle eggene med et utvalg av konfekt fra Sverre Sætre. Dette er en utrolig opplevelse for store og små - og du kan selvfølgelig også nyte hans søte kreasjoner i form av konfekt og kaker i Den Franske Sal.
 
Utstillingen er åpen for publikum frem til og med 23. april.
 
Foto: Gaute Gusrud
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her