Påskens søteste utstilling

Påskeegg i alle former og fasonger kan beskues i Oslo når Norges største sjokoladekunstner stiller ut sine utsøkte kreasjoner i Nasjonalgalleriet.

Midt i det grønne rommet med de gamle marmorrelieffene troner et enormt, marmorert, påskegult egg i den reneste sjokolade. I tillegg finner vi to utførlige egg innlemmet i dette ene store. Videre innover dukker egg opp i alle former og størrelser, sågar en livaktig saksofon med livslike hender og toner finner du her.

Sverre Sætre er en tryllekunstner med sjokolade, og han fornyer nå påskeeggtradisjonen ved å stille ut ca 60 egg i den fantastiske Franske Sal i Nasjonalgalleriet. De kunstferdige eggene kommer i alle former, og størrelser - fra 2 gram til 60 kilo!

Utstillingen åpnet tirsdag 28. mars og kan besøkes frem til og med 23. april.

Fremstillingen av eggene har pågått i flere uker med lange herdeprosesser for de forskjellige sjokoladene som blir benyttet. Teknikkene som brukes av Sverre og hans gode medarbeidere er som hentet fra andre håndverk - marmoreringseffektene i sjokoladen speiler seg fantastisk i de marmorerte veggene i den Franske Sal. Det er dog ikke bare malerteknikker som har blitt benyttet - her har man støpt som bronsestøpere, dreid som treskulptører og brukt nærmest kirugiske instrumenter på syltynne dekorasjoner da de ellers ville smelte dersom de ble rørt med hendene. Detaljene i eggene er fascinerende å se - en fryd for øyet med alle regnbuens farger og spennende teksturer, alt laget av den beste sjokolade.

- Sjokolade er utrolig spennende å jobbe med, sier Sverre Sætre til Apéritif. - Den kan være alt fra steinhard, slik at du kan skulptere den med hammer og meisel, til å være myk og smidig som plastilina, alt etter hvordan du bearbeider den.

Enkelte av eggene virker det som har blitt dekket med kakao, men den gang ei! Egget har blitt kjølt ned før de har sprøytet på sjokolade som så har stivnet i perler på overflaten - desto kaldere egg desto større perler.

Alle eggene på utstillingen er til salgs, men for at man ikke skal bli for fristet til å sette tennene i de delikate påskeeggene kommer alle eggene med et utvalg av konfekt fra Sverre Sætre. Dette er en utrolig opplevelse for store og små - og du kan selvfølgelig også nyte hans søte kreasjoner i form av konfekt og kaker i Den Franske Sal.
 
Utstillingen er åpen for publikum frem til og med 23. april.
 
Foto: Gaute Gusrud

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen