Paul Bocuse velger norsk sjømat

Paul Bocuse kunngjorde i går i Lyon at han for tredje gang vender seg til Norge for å få levert sjømat til verdens uoffisielle verdensmesterskap i kokkekunst. Denne gangen er det Norsk Fjordørret som får æren. Mesterskapet går av stabelen 28. og 29. janua
Redaksjonen
01 Februar 2002 - 14:52

Nyheten om Norsk Fjordørret til Bocuse d'Or 2003 ble kunngjort i forbindelse med at Paul Bocuse delte ut medaljer til franske kokkelever, som hadde deltatt i en kulinarisk konkurranse - nettopp i tilberedelse av Norsk Fjordørret. I juryen satt Harald Osa og Norges ambassadør i Frankrike, Rolf Trolle Andersen i tillegg til ett knippe med franske kjøkkensjefer. Dette danner opptakten til satsingen på Norsk Fjordørret i Frankrike og et verdensomspennende samarbeid med Bocuse d'Or 2003.

Kokkekonkurransen "Bocuse d'Or" ble etablert i 1987 av Paul Bocuse og messearrangøren "Sepelcom" i Lyon med en målsetting om å markedsføre unge internasjonale kokker gjennom ett uoffisielt kulinarisk verdensmesterskap i kokkekunst. Mesterskapet samler kjøkkensjefer og pressefolk (500 ved forrige utgave) fra hele verden. Norge var for første gang offisiell leverandør av sjømat i 1997 hvor Norsk Skrei sto på menyen, i 1999 tilberedte 22 kokker Norsk Sei og norske kamskjell og i 2003 er det Norsk Fjordørret som vil få en fremtredende plass under konkurransen. I 2003 vil antall deltagende land i konkurransen utvides fra 22 til 24.

Unik fisk
Den Norske Fjordørreten er en unik rødfisk, som produseres i begrenset kvantum i de norske fjordene. Den setter stor krav til miljøet rundt seg og klimaet. Den har fra naturenes side en sterkere pigment enn de fleste andre rødfisker og samler fettet i buken slik at kjøttet er relativt magert og delikat. Den Norske Fjordørreten blir blant annet eksportert til sushi- og sushimarkedet i Japan - ett marked som setter strenge krav til kvalitet spesielt fordi produktet konsumeres rått. Bocuse d'Or vil gi kokker og konsumenter verden over, muligheten til å smake på den Norske Fjordørreten og annen norsk sjømat.

Norge er en stor nasjon i Bocuse d'Or sammenheng, ikke bare på råvaresiden, men også på kokkesiden. Allerede i 1991 ble kom Lars Erik Underthun på sølvplass, i 1993 tok Bent Stiansen førsteplassen, Odd Ivar Solvold kom hjem med bronsjemedalje for sin tilberedning av Norsk Skrei i 1997 og i 1999 slo Terje Ness til med en ny førsteplass med Norsk Sei og Norske Kamskjell. Utenom Frankrike er det ingen andre land som kan vise til en slik merittliste under Bocuse d'Or, og da er det bare å ønske Charles Tjessem fra Gastronomisk Institutt som skal representere Norge i 2003 lykke til.

Kilde: EFF - Eksportutvalget for fisk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri
Dagens rett

Biff i bagett med ekstra trøkk fra chimchurri

Det er altså chimichurrisausen som setter fart på smaksløkene i denne oppskriften med biff i bagett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her