Paul Bocuse velger norsk sjømat

Paul Bocuse kunngjorde i går i Lyon at han for tredje gang vender seg til Norge for å få levert sjømat til verdens uoffisielle verdensmesterskap i kokkekunst. Denne gangen er det Norsk Fjordørret som får æren. Mesterskapet går av stabelen 28. og 29. janua
Redaksjonen
01 Februar 2002 - 14:52

Nyheten om Norsk Fjordørret til Bocuse d'Or 2003 ble kunngjort i forbindelse med at Paul Bocuse delte ut medaljer til franske kokkelever, som hadde deltatt i en kulinarisk konkurranse - nettopp i tilberedelse av Norsk Fjordørret. I juryen satt Harald Osa og Norges ambassadør i Frankrike, Rolf Trolle Andersen i tillegg til ett knippe med franske kjøkkensjefer. Dette danner opptakten til satsingen på Norsk Fjordørret i Frankrike og et verdensomspennende samarbeid med Bocuse d'Or 2003.

Kokkekonkurransen "Bocuse d'Or" ble etablert i 1987 av Paul Bocuse og messearrangøren "Sepelcom" i Lyon med en målsetting om å markedsføre unge internasjonale kokker gjennom ett uoffisielt kulinarisk verdensmesterskap i kokkekunst. Mesterskapet samler kjøkkensjefer og pressefolk (500 ved forrige utgave) fra hele verden. Norge var for første gang offisiell leverandør av sjømat i 1997 hvor Norsk Skrei sto på menyen, i 1999 tilberedte 22 kokker Norsk Sei og norske kamskjell og i 2003 er det Norsk Fjordørret som vil få en fremtredende plass under konkurransen. I 2003 vil antall deltagende land i konkurransen utvides fra 22 til 24.

Unik fisk
Den Norske Fjordørreten er en unik rødfisk, som produseres i begrenset kvantum i de norske fjordene. Den setter stor krav til miljøet rundt seg og klimaet. Den har fra naturenes side en sterkere pigment enn de fleste andre rødfisker og samler fettet i buken slik at kjøttet er relativt magert og delikat. Den Norske Fjordørreten blir blant annet eksportert til sushi- og sushimarkedet i Japan - ett marked som setter strenge krav til kvalitet spesielt fordi produktet konsumeres rått. Bocuse d'Or vil gi kokker og konsumenter verden over, muligheten til å smake på den Norske Fjordørreten og annen norsk sjømat.

Norge er en stor nasjon i Bocuse d'Or sammenheng, ikke bare på råvaresiden, men også på kokkesiden. Allerede i 1991 ble kom Lars Erik Underthun på sølvplass, i 1993 tok Bent Stiansen førsteplassen, Odd Ivar Solvold kom hjem med bronsjemedalje for sin tilberedning av Norsk Skrei i 1997 og i 1999 slo Terje Ness til med en ny førsteplass med Norsk Sei og Norske Kamskjell. Utenom Frankrike er det ingen andre land som kan vise til en slik merittliste under Bocuse d'Or, og da er det bare å ønske Charles Tjessem fra Gastronomisk Institutt som skal representere Norge i 2003 lykke til.

Kilde: EFF - Eksportutvalget for fisk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her